Dla niego – 64 metrowy nowoczesny loft | Proj.: DM HOME DESIGN

64 metrowe mieszkanie zostało zaprojektowane przez architekta Damiana Matczaka z pracowni DM HOME DESIGN. Głównym założeniem projektowym było stworzenie wnętrza, które jest nowoczesne, komfortowe i z nutą nowoczesnego loftu.

Obecnie tendencje aranżacyjne zmierzają do wyraźnego wyznaczenia strefy dziennej od strefy prywatnej. Tak jest właśnie i w tym mieszkaniu.

Nie tak dawno modne stały się wnętrza otwarte, gdzie na jednej przestrzeni toczy się całe życie. Z jednej strony takie wnętrza wydają się większe, z drugiej – nie zawsze zapewniają mieszkańcom wystarczający komfort i prywatność. Wiele osób wraca więc do bardziej tradycyjnego podziału przestrzeni na kilka pomieszczeń, z których każde ma określoną funkcję.

Strefy najłatwiej jest wyodrębnić w mieszkaniach o większym metrażu – zwłaszcza gdy dysponujemy piętrem, poddaszem użytkowym lub antresolą. Jednak nawet w kawalerce jest to możliwe, choć nie zawsze łatwe.

Hol z zielonym akcentem

Hol posiada obszerny korytarz, którego podłoga została wyłożona gresem. Tuż po przekroczeniu progu mieszkania zauważalny jest dominujący akcent butelkowej zieleni, który zastosowano, jako element dopełniający całość. Drzwi z ukrytą ościeżnicą w kolorze ścian znalazły idealne zastosowanie w tym wnętrzu. W przestrzeni wejściowej nie mogło też zabraknąć siedziska i dużej szafy.

Proj.: DM HOME DESIGN Damian Matczak
Proj.: DM HOME DESIGN Damian Matczak
Proj.: DM HOME DESIGN Damian Matczak
Proj.: DM HOME DESIGN Damian Matczak

Najbardziej podstawowy podział zakłada istnienie dwóch stref – prywatnej i publicznej. Strefa prywatna to ta przeznaczona do użytku domowników, do której osoby z zewnątrz raczej nie powinny mieć dostępu. Strefa publiczna to ta ogólnodostępna, w której spędzamy czas wspólnie z domownikami, a także przyjmujemy gości czy ewentualnie klientów, jeśli pracujemy w domu. Zacznijmy zwiedzanie tego 64 metrowego mieszkania od kuchni otwartej na salon.

Kuchnia z wyspą

Aneks kuchenny jest nowoczesny i w kontrastujących barwach. Zestawione zostały ze sobą drewniane fronty z ciemnym blatem oraz czarną wysoką zabudową i białe fronty szafek wiszących. Taki zabieg optycznie rozjaśnił mocne akcenty w przestrzeni kuchennej. Pomiędzy szafkami zastosowano białą matową mozaikę od producenta Raw Decor, która jest idealnym uzupełnieniem.

Kuchnia została oddzielona od salonu dużą wyspą kuchenną z płytą indukcyjną oraz okapem. Wyspa została przedłużona o loftowy stół z czterema krzesłami wykończonymi zieloną tkaniną.

Salon to miejsce do spotkań ze znajomymi oraz odpoczynku i relaksu. Elementem centralnym jest duża wygodna sofa nobonobo, która zaprasza do wnętrza. Kluczową rolę we wnętrzu odgrywa oświetlenie lampy punktowe, jak i rozproszone oświetlenie ledowe ukryte w podwieszonym suficie nad strefą salonową.

Na ścianie telewizyjnej znalazło się miejsce na wąski regał, szafę ukrytą za frontem z lameli drewnianych oraz szafkę RTV o niskim profilu. Całości dopełnia betonowa ściana nawiązująca do loftowego stylu.

 

Gabinet

Gabinet z założenia miał być pokojem gościnnym, dlatego jest tutaj również miejsce dla wygodnej rozkładanej sofy na tle mapa Stolicy Polski. Na przeciwległej ścianie znalazła miejsce pełna zabudowa meblowa. Mamy tutaj komfortową przestrzeń do pracy, miejsce do przechowywania dokumentów, jak i dużą obszerną szafę. Całość uzupełnia ściana w kolorze butelkowej zieleni oraz oświetlenie o formie bardzo prostej, ale technicznej zarazem.

Sypialnia

Sypialnia jest kontynuacją zabiegu kolorystycznego ze strefy dziennej mieszkania. Nad łóżkiem zastosowano zielony, tapicerowany zagłówek, który pokrywa ścianę aż do sufitu. Nad szafkami nocnymi umieszczono natomiast klimatyczne oświetlenie. Te elementy sprawiają, że wnętrze staje się przytulne pomimo mocnych akcentów. Na przeciwległej ścianie zastosowano tapetę z motywem lasu, która jest idealnym tłem dla strefy telewizyjnej oraz toaletki. Oczywiście w strefie prywatnej nie mogło zabraknąć miejsca dla dużej i przestronnej szafy.

Sypialnia
Sypialnia
Sypialnia
Sypialnia

Łazienka

Zamysłem do powstania tej głównej łazienki było sprostanie podstawowym potrzebom. Jako uzupełnienie całości mieszkania zastosowaliśmy ten sam gres, który znajduję się w holu i kuchni. Strefa kąpieli mieści duża wanna z parawanem umożliwiającym skorzystanie z prysznica. Dla rozjaśnienia wnętrza postawiono na powtórzenie motywu mozaiki w białym matowym kolorze. Dzięki temu wyznacza miejsce na umywalkę oraz duże podświetlane lustro.

WC potraktowano jako swoiste przedłużenie kolorystyki holu – mamy tutaj szary gres z białą żyłką oraz drzwi ukryte w kolorze ściany, czyli w kolorze butelkowej zieleni. Dla dopełnienia całości wybrano nowoczesne oświetlenie oraz lustro na całą szerokość ściany nad małą umywalką. Funkcjonalnym rozwiązaniem jest zabudowa pralki i dodatkowe przechowywanie.

Projekt: HD Home Design Damian Matczak

70 metrowe mieszkanie w stylu nowojorskim | Proj: Damian Matczak Home Design

Zapytaj // naszego eksperta

Ewa Banasiewicz-Kieliszek

Specjalista // Wyposażenie wnętrz
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków