Dom pod Warszawą w otoczeniu natury | Proj: Modeko.Studio

W domu pod Warszawą, bliskim naturze, trzyosobowa rodzina znajduje wytchnienie i radość obcowania z nowoczesną architekturą i najlepszym designem. Wnętrza autorstwa pracowni Modeko.Studio uspokajają, wyciszają i sprzyjają wypoczynkowi. Nie przytłaczają zbyt wieloma elementami. Są minimalistyczne, ale nie zimne i nieprzytulne, lecz ciepłe i przyjazne. Proste formy, naturalne materiały, stonowane barwy, zieleń – zapewniają domownikom dobre samopoczucie.

Z dala od miejskiego zgiełku, na obrzeżach metropolii, życie płynie wolniej. Nie ma nerwowego pośpiechu, bliskość natury działa kojąco. Właścicielom, który są osobami bardzo aktywnymi, dużo pracują zależało na tym, by ich dom był oazą spokoju i relaksu. Gdy do niego wracają, czują się komfortowo, bo wnętrza zaprojektowane przez Pawła Łęczyckiego z Modeko.Studio są utrzymane w ich ulubionym stylu. Większą część parteru zajmuje otwarta przestrzeń dzienna z salonem, kuchnią i jadalnią. Na dolnej kondygnacji są jeszcze garaż i niewielka toaleta. Piętro to strefa prywatna. W części rodziców znajduje się główna sypialnia z przestronną garderobą i łazienką. Nieopodal jest pokój syna. Osobną sypialnię przewidziano dla gości, którzy mogą korzystać z drugiej łazienki.

W przestrzeni górnej kondygnacji jest również gabinet. – Właściciele dobrze czują się w otoczeniu ciepłych odcieni szarości, beży, złamanych bieli, jednocześnie lubią czerń i kontrasty – mówi architekt. – Czarne elementy stanowią kontrapunkt dla barw bliskich naturze. Duże ciemne płaszczyzny przydają wnętrzu głębi. Czarne linie oświetlenia, ram, profili stanowią element graficzny nadający wnętrzu dynamiki – uważa projektant. 

Witamy w domu

 

W holu czarne drzwi stapiają się z pomalowaną w tym samym kolorze ścianą, tworząc z nią jedną płaszczyznę. Czerń odcina się od złamanej bieli betonowej wylewki na podłodze (zastosowanej konsekwentnie w całej przestrzeni parteru) i czystej bieli sufitu. Kontrastowe barwy spotykają się w holu z lśniącą powierzchnią lustrzanych frontów szafy obwiedzionych czarnymi stalowymi profilami. – Lubię wydobywać kształty brył, podkreślać ich linearność – tłumaczy Paweł Łęczycki. – Linie profili, ram, liniowe oprawy lamp uwypuklają graficzny charakter kompozycji – dodaje. Lustrzana szafa w holu przeznaczona jest na wierzchnie okrycia. Jej zwierciadlana bryła dynamizuje przestrzeń wejścia i optycznie ją powiększa. W sąsiadującej z szafą wnęce przewidziano zamontowany w suficie stalowy wieszak, na który goście mogą odwiesić płaszcze, bez konieczności korzystania z garderoby domowników. Wieszak, podświetlony delikatnym liniowym światłem, uatrakcyjnia strefę wejściową.

Program funkcjonalny holu jest bogaty, odpowiadający na wszystkie potrzeby. Na tle wprowadzającej do otwartej przestrzeni strefy dziennej efektownej ścianie fornirowanej drewnem orzecha wyróżnia się oszczędna w formie praktyczna konsola, na którą można odłożyć klucze, odstawić torebkę czy zakupy. Uwagę przykuwa znajdujący się nieopodal spektakularny obraz „namalowany” przez naturę – koło wypełnione specjalną odmianą mchu, obwiedzione ramą o ceglastej barwie. Dzieło natury w oprawie w kolorze ziemi to odpowiedź na życzenie właścicieli, by w ich domu obecne były wątki związane z przyrodą. Vis-a-vis zielonego obrazu stoi kanapa, na której można przysiąść wygodnie po wejściu do domu. 

Natura wypoczynku


Reprezentacyjny charakter strefy wypoczynkowej salonu uwypukla spektakularna ściana pokryta dekoracyjnym tynkiem oddającym strukturę skały. Dzięki takiemu wykończeniu płaszczyzna ma walor rzeźbiarski i jednocześnie budzi skojarzenia z naturą. Odnosi się wrażenie, jakby dom był w nią wtopiony, wkomponowany w skaliste zbocze, które przecina. Wzdłuż strukturalnej ściany, na której wisi telewizor, wpisujący się w czerń płaszczyzny, przez to nazbyt się z niej niewyróżniający, zaplanowano multifunkcjonalną niską zabudowę meblową. Relaksowi przy kominku sprzyja fotel „Cut & Soft” firmy Ditre Italia, a domowym seansom telewizyjnym bądź posiedzeniom przy kawie w gronie rodziny lub przyjaciół wygodna sofa, która zaprasza do wypoczynku już od wejścia do domu. 

Salon Proj: Modeko.Studio
Salon z dużm modułowym narożnikiem Proj: Modeko.Studio

Podwieszany sufit nad strefą dzienną skrywa instalacje. Dzięki temu rozwiązaniu powstały wnęki, w których zawieszono zasłony i zamontowano dekoracyjne oświetlenie. Lubię operować barwą światła we wnętrzu, wykorzystywać je do budowania nastroju wyjaśnia projektant. Gra światła wpływa także na postrzeganie kolorów. Wśród stosowanych barw, ocieplonych bieli i czerni wyróżniają się dodatki w kolorze miedzi i ochry.



Uciechy stołu


Jadalnia, dzięki dużym przeszkleniom, jest pełna światła. Jej przestrzeń umownie wyznacza stół wykonany na zamówienie według indywidualnego projektu. Mebel o stalowej konstrukcji, fornirowany orzechem, jest solidny, a przy tym wygląda na bardzo lekki, zwłaszcza w zestawieniu z monumentalną wyspą kuchenną ze spieku kwarcowego. Ciekawym zabiegiem, który podkreśla związek stołu z wyspą jest biegnąca nad nimi długa linia światła. Wyspa to główna przestrzeń robocza, dostępna z trzech stron, z wpuszczanym w blat zlewem ze spieku kwarcowego i płytą indukcyjną, z którą zintegrowany jest okap marki Bora. Od strony stołu w blok wyspy wkomponowano winiarkę. Umeblowanie części kuchennej dopełnia wysoka zabudowa wizualnie będąca kontynuacją fornirowanej ściany w korytarzu.

Kuchnia | Proj: Modeko.Studio

Pokryte tym samym fornirem fronty skrywają lodówkę, zamrażarkę i przestrzeń do przechowywania. W zabudowie przewidziano także ekspres do kawy i piekarnik. Intrygującym elementem, który spaja wykończoną drewnem zabudowę z wyspą są zawieszone pod sufitem drewniane lamele, pomiędzy którymi zamontowane jest systemowe oświetlenie rozświetlające strefę przygotowywania posiłków. Ozdobny sufit wydziela przestrzeń kuchni i czyni ją bardziej przestrzenną. Umowne granice w otwartej strefie dziennej wyznaczają także słup i biegnąca w stronę okna belka. Te elementy konstrukcyjne celowo nie są ukryte, lecz wręcz podkreślone poprzez pokrycie ich tynkiem strukturalnym bardzo zbliżonym wyglądem do betonu na posadzce. Identyczny materiał wykorzystano do wykończenia schodów.

Wyspa w kuchni Proj: Modeko.Studio

 

Wytchnienie przybysza


W znajdującej się na parterze łazience dla gości, dla spotęgowania wrażenia spójności, zostały powtórzone materiały wykorzystane we wnętrzach strefy dziennej. Beton jest nie tylko na podłodze, ale także na suficie toalety. Czarna ceramika (Cielo) i armatura (Dornbracht) wyróżniają się na tle jasnych płaszczyzn. Utrzymana w czerni meblowa zabudowa nad WC w części stanowi funkcjonalną szafkę. Lustro, obwiedzione czarną ramą, jest tłem dla monolitycznej umywalki wolnostojącej wykonanej z marmuru (Antonio Lupi).

 

Wyższy poziom komfortu


Na piętro prowadzą schody w kształcie litery U. Na wprost nich znajduje się zamykany przeszklonymi drzwiami gabinet. Dzięki odsunięciu biurka od ściany znalazło się miejsce na zamontowanie oświetlenia liniowego, które wydobywa walory pokrytej tynkiem płaszczyzny o intrygującej strukturze. Efektowna czarna ściana, dzięki przeszklonym drzwiom, jest widoczna już ze szczytu schodów. Na tle czerni okno odcina się niczym obraz. Oryginalnym pomysłem na jego przesłanianie jest roleta na całą długość ściany. Wiszący nad minimalistycznym biurkiem rząd lamp o stożkowatych kloszach wprowadza we wnętrzu uspokajający powtarzalny rytm. Niska zabudowa meblowa z szufladami, mieszcząca się po lewej stronie od wejścia do gabinetu (przy biurku) to przestrzeń na podręczne akcesoria. Wartym podpatrzenia rozwiązaniem jest wysuwane cargo w kolorze ściany, znajdujące się tuż przy drzwiach przesuwnych, które zapewnia miejsce do przechowywania wielofunkcyjnej drukarki, segregatorów i książek.

 

Kraina przygód


Dziecięca sypialnia to jedyne pomieszczenie, w którym zostało użyte do wykończenia jasne drewno bielony dąb. Pokój został zaprojektowany tak, że będzie „rósł” razem z małym domownikiem. Biurko, którego wysokość można regulować, posłuży synowi właścicieli także za kilka lat. W meblowej zabudowie chłopiec obecnie przechowuje zabawki i książki, ale w przyszłości mebel pomieści wszystkie skarby nastolatka. Lustrzane fronty szafy powiększają optycznie wnętrze. Nawet w pokoju dziecka nie zabrakło charakterystycznej dla całego domu czerni. Ściana na wprost wejścia, pomalowana w tym kolorze, wydaje się monumentalna mimo, że otwór okienny nie jest na całą jej wysokość. Radosne nuty w sypialni chłopca wprowadza zgaszona zieleń drzwi i ścianki wspinaczkowej. Wykonane na zamówienie łóżko na podeście to tajemnicza wyspa, miejsce odpoczynku, zabawy, ale także przechowywania, bo w podeście przewidziano szuflady-skrytki. Podświetlone trójkąty w narożniku strefy snu to dynamiczny geometryczny element, który przyciąga uwagę w uspokojonej jasnymi barwami przestrzeni.

Modeko.Studio



Ich intymny świat


Właściciele mają do swojej dyspozycji prywatny azyl, w którym prócz sypialni znajdują się też częściowo na nią otwarta łazienka oraz garderoba. Strefa nocna, dzięki narożnemu oknu, w ciągu dnia jest przepełniona naturalnym światłem. Odbijające promienie ogromne lustro o nieregularnej formie jest funkcjonalne i ozdobne. Kompozycję dopełnia drugie, mniejsze. Nierównomierny kształt luster, budzący skojarzenia z organicznymi formami, jest bliski naturze. Inspiracje naturą odnaleźć można także w tkaninach zasłonowych o wzorze plecionki. Efekt naturalnej skały uzyskano na ścianie za łóżkiem, którą pokrywa tynk strukturalny. Monumentalny kształt mebla do spania przełamuje okrągły dywan w kolorze karmelowo-bordowym. Oświetlenie w strefie snu zróżnicowano. Jedną z dwóch minimalistycznych lamp jest sufitowa oprawa firmy Grok.

Sypialnia | Modeko.Studio
Modeko.Studio



Odprężenie w kąpieli


Konsekwencja w aranżacji łazienki właścicieli widoczna jest już od wejścia. Ponieważ pokój kąpielowy stanowi z sypialnią i garderobą jedną strefę, podłoga z sypialni „wchodzi” do łazienki, gdzie łączy się miedzianą listwą z posadzką z naturalnego lastryko. Spójność wnętrz podkreśla także czarna ściana na wprost wejścia zabieg stosowany w wielu pomieszczeniach domu. Miedź w wystroju łazienki została użyta bardzo konsekwentnie w kolorze miedzi jest także armatura marki Axor. Umywalkę, zintegrowaną z szafką, wykonano na zamówienie ze spieku kwarcowego. Lustrzana ściana za nią optycznie powiększa wnętrze. Wanna, ustawiona lekko skośnie, przełamuje regularny rytm kompozycji i „wychodząc” na sypialnię podkreśla jedność obu przestrzeni. Za wolnostojącą wanną, w przestrzeni między nią a oknem, przewidziano wygodną, podwyższoną półkę na kosmetyki do kąpieli.

Salon kąpielowy Modeko.Studio

Szafa nowocześnie


Do sąsiadującej z łazienką garderoby prowadzą stalowo-szklane drzwi przesuwne, które dzięki częściowej przezierności podkreślają związek między obydwoma wnętrzami. Garderoba jest maksymalnie uproszczona, dzięki czemu wydaje się jeszcze bardziej przestronna. Optyczne powiększenie potęgują, ujęte w czarne ramy, lustrzane fronty zabudowy. Pozostałe wyposażenie stanowią drążki, szuflady i półki. Miedziane profile, będące konstrukcyjnym podparciem dla półek, pełnią również funkcję dekoracyjną. Oświetlenie liniowe i systemowe jest użyteczne i wydobywa urodę przestrzeni garderoby.

 

Relaks i wyciszenie

W drugiej łazience, która pełni funkcję gościnnej, zestawiono na zasadzie kontrastu wielkoformatowy gres i prostokątne płytki na podłodze ułożone w jodełkę. Nietuzinkowym rozwiązaniem, jakie zastosowano w pomieszczeniu, jest czarny sufit.

– Inwestorzy obawiali się czarnego sufitu myśląc, że obniży optycznie wnętrza. Niesłusznie – wyjaśnia Paweł Łęczycki z Modeko.Studio. Czerń sufitu współgra tu z czarnymi elementami w strefie prysznicowej, wydzielonej drzwiami przesuwnymi, w której przyjemność kąpieli zapewnia deszczownica sufitowa marki Axor, z której oferty wybrano całą armaturę w tym wnętrzu. Czarny sufit jest obniżony. Dzięki temu po dwóch stronach łazienki powstały wnęki na oświetlenie, a od strony okna przestrzeń, w której zamontowano system rolety okiennej mającej tę samą szerokość co ściana. Strefę umywalkową tworzą: umywalki nablatowe firmy Kaldewei z szafką podwieszaną wykonaną na zamówienie ze spieku kwarcowego. Nad umywalkami przewidziano dodatkowe miejsce do przechowywania. Szafka ma celowo obniżony front, którego dolna część pełni funkcję uchwytu.

Za obniżonym frontem zamontowano reling na ręcznik do rąk. Innym oryginalnym rozwiązaniem, które zastosowano w łazience jest umieszczenie uchwytu na papier toaletowy wewnątrz zabudowy meblowej. Na zewnątrz widoczna jest jedynie końcówka rolki papieru, wypuszczona przez specjalnie wyfrezowany otwór we froncie. Ściana, w której są drzwi do łazienki oraz same drzwi, podobnie jak zabudowę, pokryto fornirem orzechowym. Ściana z oknem, wzorem płaszczyzn w innych wnętrzach, jest czarna.

 

Wszystkie odcienie czerni


Czerń jest obecna w każdym pomieszczeniu – na dużych powierzchniach i w detalach. To wątek wędrujący po całym domu. W architekturze wnętrz dostrzec można żelazną konsekwencję w używaniu kolorów, nie tylko czerni, ale także barw inspirowanych naturą, oraz równie przemyślany dobór materiałów. Dzięki temu aranżacja jest bardzo logiczna i spójna. Istotną jej cechą jest również gra płaszczyznami. Szeroko pojęta płaszczyznowość to jedna z dominujących cech projektu. Określone wykończenia i kolory stosowane są na całych powierzchniach ścian – od podłogi do sufitu. Optycznie podwyższa to wnętrza i sprawia, że wydają się jeszcze bardziej przestronne. W tak eleganckiej, pełnej oddechu, spokojnej przystani właściciele naprawdę wypoczywają – mówi architekt.|

O autorze

Autor projektu, Paweł Łęczycki, założyciel pracowni Modeko.Studio, jest absolwentem Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, laureatem prestiżowej nagrody European Property Award. Dom zaprojektowany zgodnie z jego zasadami ma budzić pozytywne odczucia, przywoływać wspomnienia i inspirować do działania… być oazą spokoju, prywatnym schronieniem. We współpracy skupia się na wykreowaniu mocno funkcjonalnych rozwiązań z przestrzenią na indywidualność człowieka, sztukę i wyjątkowy, oryginalny design. W centrum zainteresowania projektanta jest człowiek – jego indywidualna historia, potrzeby i pasje. Paweł Łęczycki uważa, że to mieszkańcy nadają wnętrzom niepowtarzalny charakter. We współpracy z klientem ceni szczerość i zaufanie.

Projekt: Paweł Łęczycki, modeko.studio

Zapytaj // naszego eksperta

Agnieszka Wichracka

Specjalista //Wyposażenie wnętrz
×

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Ewa Banasiewicz-Kieliszek

Specjalista // Wyposażenie wnętrz
×

Wiktor Sumara

Specjalista // Wielkie formaty płytek
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Katowice

ul. Porcelanowa 23

Internity Home Kraków

ul. Krakusa 11

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Praska 47, Kraków