Historia Designu Wrażliwego | The Unfolding Home

Projekt tego mieszkania to historia o przestrzeni, zaprojektowanej z myślą o potrzebach i emocjach użytkownika. Mieszkanie zlokalizowane jest w Słupsku – kameralnym mieście położonym tuż nad Morzem Bałtyckim. 

Projekt zadedykowany jest młodej chirurg, której zarówno personalne jak i profesjonalne życie cechuje duża dynamika, istotnie wpływająca na jej rutynę dnia i aspiracje użytkowe. Znajduje to odzwierciedlenie w obranym podejściu projektowym.

Architektoniczny charakter wnętrza dodatkowo podkreśla światło słoneczne, nieustannie przenikające przestrzeń. Spójna kompozycja materiałów oparta na naturalnej palecie z przewagą drewna i ziemistych tonów, tworzy unikatowe i spersonalizowane środowisko do życia, dynamicznie ożywione naturalnym światłocieniem. Dopełnieniem oświetlenia stają się zintegrowane w płaszczyźnie sufitu dyskretne punkty świetlne.

Kuchnia | Proj: Acos

Ściany działowe zostały niemal całkowicie usunięte tworząc układ na planie otwartym z pozoru monolitycznym modułem centralnym. Moduł ten staje się aktywnym instrumentem, definiującym główną przestrzeń mieszkalną. Dzięki zintegrowanej infrastrukturze mobilnych ekranów, umożliwiającej reinterpretację wnętrza. Pozwala on na wydzielenie indywidualnych stref, takich jak jasny i wygodny salon z częścią wypoczynkową i jadalnianą, funkcjonalna kuchnia z wyspą kuchenną, a także gabinetu z biblioteką.

Salon ze strefą wypoczynkową | The Unfolding Home | Proj: Acos
Jadalnia | The Unfolding Home | Proj: Acos

Walorem gabinetu jest możliwość przeobrażenia wykonanego z rzemieślniczą precyzją elementu zabudowy stolarskiej w platformę do medytacji lub też sypialnię gościnną. Obrany układ funkcjonalny pozwolił również na stworzenie nieco bardziej intymnej i odosobnionej części prywatnej mieszkania dedykowanej sypialni głównej i łazience.

Gabinet z biblioteczką The Unfolding Home | Proj: Acos
Łazienka z zielonymi płytkami | Proj: Acos

W procesie projektowym równie istotne było zrozumienie relacji między projektowaną przestrzenią, a jej wpływem na samopoczucie właścicielki i komfort użytkownika. „Scenografia” mieszkania skomponowana została w oparciu o ascetyczną geometrię, starannie wyrzeźbioną w palecie naturalnych materiałów takich jak drewno, kamień, ceramika czy tynki marmurowo-wapienne, lokalnie zmiękczonych tkaninami i tapicerką. Wizualne akcenty kolorystyczne wprowadzone zostały między innymi za pomocą roślinności, jak również elementów dekoracyjnych w postaci miedzianej baterii kuchennej czy metalowych okuć. Oprócz mebli wykonanych według indywidualnego projektu, mieszkanie wyposażone jest w kilka „klasyków”, takich jak krzesła J77 i J14 firmy HAY, otulających stół z litego drewna.

Dzięki holistycznie uformowanemu scenariuszowi projektowemu, mieszkanie stało się unikatową, responsywną, a przede wszystkim spersonalizowaną sceną dla wielowątkowości codziennego życia.

 

https://www.instagram.com/acos_acollectionofstories/https:/

/www.facebook.com/acollectionofstorieshttp:/

/acos.design/

Zapytaj // naszego eksperta

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Wiktor Sumara

Specjalista // Wielkie formaty płytek
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Katowice

ul. Porcelanowa 23

Internity Home Kraków

ul. Krakusa 11

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków