Mieszkanie w Porto w budynku z początku XIX wieku | Proj: Kema Studio

KEMA studio to biuro projektowe założone przez duet polskich architektek. Działają głównie w Portugali. Prezentujemy jeden z projektów, wykonanych dla klientów polskich w Porto. W  projektach starają się docenić i wydobyć esencję historii danego miejsca, podkreślając ją przy użyciu nowoczesnych technologii i materiałów.

Mieszkanie, które prezentujemy znajduje się w Porto, w niedawno wyremontowanym budynku ulokowanym przy imponującej ulicy Rua de Restauração, której początki sięgają aż XIX wieku, kiedy to zbudowane zostały na niej wspaniałe kamienice mieszczańskie, niegdyś uważane za najbardziej luksusowe domy w mieście.

Głównym celem projektu było jak największe doświetlenie dwupoziomowego mieszkania zwróconego na północ.

W ten sposób oczywistym celem tego projektu stało się nie tylko rozwiązanie problemów funkcjonalnych przestrzeni, ale także przywrócenie mieszkaniu burżuazyjnego charakteru, w formie jego współczesnej interpretacji poprzez wyważone użycie skali, dizajnu i aktualnych materiałów. Architektki postanowiłyśmy uhonorować przestrzeń zastaną i prace  już wykonane podczas remontu całego budynku i dopełnić je zaproponowanymi przez nie zmianami.

Proj: Kema Studio

Pierwszym elementem znajdującym się zaraz na wejściu do mieszkania był wysoki blok mebli kuchennych, będący przeszkodą w dostępie światła do strefy wypoczynkowej. W ten sposób naturalnym rozwiązaniem stało się stworzenie kuchni w postaci otwartej wyspy, otwierającej przestrzeń salonu.

Proj: Kema Studio

Aby skupić wszystkie niezbędne dla tej strefy elementy, takie jak nowa szafa wejściowa  i wysokie szafki kuchenne, oraz istniejące infrastruktury budynku, stworzono w tej przestrzeni nowy niestrukturalny „słup”. Użycie luster aż do sufitu na jego bokach zmniejszyło wizualnie jego obecność i spotęgowało efekt odbicia światła.

Mieszkanie w Porto

Przestrzeń salonu miała bardzo powściągliwy charakter. Jej głównym problemem była ciemna, niezagospodarowana nisza w suficie. Ponieważ właściciele mieszkania byli otwarci na nowe rozwiązania, zagospodarowano sufit w sposób niekonwencjonalny, wkomponowując nowoczesną interpretację klasycznego sklepienia kolebkowego w nową ornamentykę sufitu.  Dodatkowo sklepienie zostało oświetlone tak, aby w pełni podkreślić jego geometrię. Nowe sklepienie wyłania się w sposób subtelny w momencie  wejścia do mieszkania i odsłania się w pełni dopiero gdy znajdujemy się w części wypoczynkowej, z której możemy podziwiać piękno tej starannie dopracowanej geometrii.

Mieszkanie w Porto

Łazienka dla gości zyskała nowy wizerunek dzięki wprowadzeniu takich elementów, jak duże lustro w kształcie łuku i kafelki o dynamicznym wzorze. W ten sposób udało się wizualnie powiększyć tą przestrzeń, wprowadzając także do niej interpretację kontekstu historycznego.

W pozostałych pomieszczeniach wprowadzone zostały nowe materiały i meble specjalnie zaprojektowane do tego projektu, takie jak sekretarzyk na werandzie, które uzupełniły przestrzeń, przynosząc komfort użytkowania właścicielom mieszkania. Projekt charakteryzuje się połączeniem zróżnicowanych elementów, które w pełni respektują historię i tradycję zastanej przestrzeni.

tapetę do sypialni wybierz w spokojnej szarości

 

 

Zapytaj // naszego eksperta

Agnieszka Wichracka

Specjalista //Wyposażenie wnętrz
×

Sylwia Matusiak

Specjalista // Podłogi drewniane
×

Wiktor Sumara

Specjalista // Wielkie formaty płytek
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Katowice

ul. Porcelanowa 23

Internity Home Kraków

ul. Krakusa 11

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków