Mieszkanie z tarasem | Proj: Hanna Pietras ARCHITECTS

Kluczem do sukcesu przy każdym projekcie wnętrz jest dialog między Inwestorem a architektem. Przy tej realizacji Hanna Pietras miała ułatwione zadanie, ponieważ to była już druga współpraca z tym Klientem. Dobrze wiedziała, co lubi i w jakim wnętrzu chce mieszkać. Mimo przestronności i minimalizmu powstało wnętrze przytulne, w którym można się zrelaksować i poczuć swobodnie.

Dwa poziomy i różne wysokości

Przestrzeń, nad którą musiała pochylić się Hanna Pietras wraz ze swoim zespołem kryła kilka mankamentów. Mało funkcjonalny, pierwotny układ oraz różne wysokości. W najwyższym punkcie to ponad 2,60 metra, a w innych różnica sięgała rzędu ponad 20 cm! To spowodowało, że przestrzeń była poszatkowana, a założeniem przy tym projekcie było stworzenie wygodnej i przestronnej strefy dziennej i nocnej na piętrze.

„Mieszkanie z tarasem liczy prawie 110 m², więc teoretycznie oznaczało to, że ta przestrzeń ma nieograniczone możliwości. Teoretycznie. Musieliśmy popracować nad różnymi wysokościami i układ funkcjonalny pomieszczeń dostosować właśnie do nich. Finalnie wnętrze na tym nie straciło. To wprowadziło pewną dynamikę w tej przestrzeni” mówi Hanna Pietras.

Właściciele chcieli mieszkać w nowoczesnym wnętrzu, ale z pazurem. Coś, co spowoduje, że to wnętrze będzie tylko ich. Architektka w pierwszej propozycji zaproponowała stonowaną kolorystykę, ale i bogactwo materiałów.

„Wybrałyśmy bazę trzech kolorów i wokół nich zbudowałyśmy całe wnętrze. Dzięki temu przestrzeń jest spokojna, harmonijna i spójna. Zastosowaliśmy miks materiałów naturalnych. A ten „pazur”, na którym zależało właścicielom przemyciłyśmy w detalach, które zbudowały charakter tego wnętrza – tapeta w sypialni, przeszklenia w kuchni” dodaje architektka.

Mimo tego, że mieszkanie nie jest dwupoziomowe to przestrzeń nie przytłacza. Hanna Pietras podzieliła je na funkcjonalne strefy.

Przeszklenia, kształty i struktury

Podróż po mieszkaniu zacznijmy od kuchni. Często mówi się, że jest to serce domu. I nie inaczej jest w tym przypadku. Sporych rozmiarów wyspa zachęca do tego, żeby przy niej usiąść – rano, po południu, wieczorem. Jest multifunkcjonalna i zachwyca swoimi krągłościami. Gładkie, drewniane wykończenie koresponduje z wiszącymi szafkami. Ozdobne, ryflowane fronty i otwarte półki. Dzięki temu nie mamy poczucia, że czegoś jest za dużo, a czegoś za mało. Wszystko jest wyważone. Mocnym akcentem, a właściwie wspomnianym wcześniej „pazurem” jest ich kolor – głęboka czerń, która na tle bieli i szarości przykuwa wzrok.

proj: Hanna Pietras ARCHITECTS

Krok dalej mamy strefę jadalni i okrągłym stołem na stożkowej nóżce. Tuż obok stoi komoda, której fronty idealnie komponują się z tymi na szafkach w kuchni. Salon utrzymuje swoją spójność z całą strefą dzienną dzięki kolorystyce. Stonowana szarość i naturalne materiały jak drewno. Dużą wagę właściciele przykładają do dodatków – poduszek, wazonów, czy innych elementów dekoracyjnych. Nie daje to wrażenia „zagracenia”, a wręcz wygląda, jakby od zawsze było tam ich miejsce.

proj: Hanna Pietras ARCHITECTS

„Jedną z inspiracji był portugalski minimalizm, gdzie jest dużo materiałów, faktur. Zabawa teksturą i odcieniem, a nie mocnymi odcięciami kolorów. Dlatego w tym wnętrzu jest sporo dodatków. Idealnie pasują do bazy. Budują to wnętrze” mówi Hanna Pietras.

Wejdźmy zatem na piętro. Do strefy prywatnej – sypialnianej. Pokój dziecka to przede wszystkim kolor, ale nie klasyczny błękitny, czy różowy. Zieleń z domieszką niebieskiego. Piękny, świeży odcień, który stanowi bazę dla jasnych mebli i wzorzystej tapety, od której nie da się odwrócić wzroku.

proj: Hanna Pietras ARCHITECTS
proj: Hanna Pietras ARCHITECTS

Zresztą tapetę znajdziemy również w głównej sypialni – to ona buduje to wnętrze!  Na wprost okrągłe lustro i podwieszana szafko-toaletka. Warto zwrócić uwagę na fronty – ten wzór bardziej lub mniej zagęszczony nawiązuje do tego w strefie dziennej.

proj: Hanna Pietras ARCHITECTS

Jak jednym zdaniem można opisać ten projekt? „Wchodzisz i ogarnia Cię spokój” – to mieszkanie to przestrzeń udomowiona już od pierwszej godziny po wyjściu ekipy remontowej. Spokojna baza i charakterne elementy, dzięki temu to wnętrze jest JAKIEŚ, ale jednocześnie jest spójne w każdym elemencie.

proj: Hanna Pietras ARCHITECTS | FOLLOW THE FLOW
proj: Hanna Pietras ARCHITECTS | FOLLOW THE FLOW

 

Projekt: Hanna Pietras Architects

Współpraca przy realizacji projektu: ANNA PETROVA

Foto i stylizacja: FOLLOW THE FLOW

____________

Hanna Pietras Architects to powstała w 2012 roku butikowa pracownia architektury wnętrz – wyjątkowe miejsce na projektowej mapie Łodzi. W procesie twórczym Hanna Pietras kieruje się przekonaniem, że piękno i harmonia wymykają się skończonym definicjom, sztywnym ramom i ustalonym schematom. Lubi eksperymentować z kolorem i formą, przełamywać konwencje, łączyć style, inspirować się trendami, ale nie ulegać im. Projektuj wnętrza, które rezonują z energią ich właścicieli i pozwalają im czuć się w nich swobodnie. https://hannapietras.com/

Informacja Prasowa 

Magda Skibka

PLN Design Group

 

 

 

Zapytaj // naszego eksperta

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Karol Gruszka

Specjalista // Tapety, sztukaterie, wykładziny, dywany
×

Marcin Jaczewski

Specjalista //Wyposażenie wnętrz
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Białystok

Internity Home Katowice

ul. Porcelanowa 23

Internity Home Kraków

ul. Krakusa 11

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Praska 47, Kraków