Przebudowa domu z lat 50 – Puszczykowo | proj. SpaceLab

Dziś prezentujemy Wam koncepcję przebudowy domu z lat 50. Architekci udowadniają, że stosunkowo nietrudne ingerencje mogą całkowicie odmienić wygląd staromodnego budynku. Prosta i nowoczesna forma nadaje mu zupełnie nowy charakter. Dom został dość gruntownie przebudowany, a także rozbudowany. Stąd wydaje się, jakby był właśnie wzniesiony „od zera”. 

Tak zmiany opisuje pracownia Spacelab: „Projekt obejmował przebudowę i rozbudowę domu jednorodzinnego oraz budowę nowego, wolnostojącego budynku gospodarczo-garażowego. Główna bryła domu nie zmieniła obrysu, przestrzeń wewnątrz została natomiast w całości przeprojektowana. W wyniku zmian połączono strefę kuchni , jadalni i salonu, przenosząc kuchnię na stronę ogrodową, dając jej dostęp do nowego dużego tarasu. Na poddaszu – aby uzyskać 3 sypialnie i garderobę – wyburzono wszystkie ścianki działowe (również ze względu na ich zły stan techniczny). Bryła wejścia została rozbudowana i wyposażona w nowe przebicie do piwnicy (obsługiwane pierwotnie ze strefy mieszkalnej). Powierzchnia użytkowa parteru domu po przebudowie to 88,5 m2 , piętra 55 m2, piwnicy 74 m2. Dom posiada – tak jak oryginalnie- podpiwniczenie pod całą bryłą główną oraz nieogrzewany strych nad poddaszem nieużytkowym. Ściany konstrukcyjne i stropy domu zachowano, oryginalna więźba dachowa została już częściowo wymieniona przy wcześniejszym remoncie (krokwie), a obecnie została przebudowana (kafry) i wzmocniona pod obciążenie nowym poszyciem – dachówką ceramiczną. Cała stolarka okienna została wymieniona. Przy tarasie zaprojektowano poszerzone przebicia otworów, dzięki czemu uzyskano też duże, wygodne wyjście ze strefy dziennej (w formie panoramicznego okna podnoszono – przesuwnego). Na elewacjach wykorzystano oryginalną cegłę rozbiórkową. Na froncie do wnęk okiennych dopasowano zewnętrzne żaluzje zapewniające mieszkańcom dodatkową przesłonę od strony ulicy. Układ oryginalnych instalacji był w międzyczasie modernizowany, w projekcie dokonano kolejnych modernizacji ze względu na zmiany w łazienkach, zmianę lokalizacji kuchni, etc. Dołożono rekuperację z centralą zlokalizowaną w piwnicy. Kanały prowadzono przebiciami miejscowymi tak aby nie obniżać sufitów oprócz strefy korytarza.”

Charme Parquet