68 – metrowe mieszkanie z dominacją szarości i drewna

W dzisiejszym wpisie pokażemy wnętrze mieszkania zlokalizowanego w zielonej, spokojnej dzielnicy Gdyni. W kameralnej zabudowie Nowych Kolibek powstał projekt dla młodej, aktywnej zwolenniczki odważnych i nowoczesnych rozwiązań.

 

Hol pełen tajemnic

Realizacja definiuje swój charakter już od samego wejścia. Ściany korytarza, pokryte naturalnym fornirem kamiennym, prowadzą dalej, ukazując wysoką zabudowę stolarską w kolorze ciepłego dębu oraz lustro sięgające do sufitu. Drzwi zlicowane z frontami szaf skrywają zaś wejście do garderoby.

 

 

Salon z aneksem kuchennym

Połączenie salonu z aneksem kuchennym jest odpowiedzią na rytm dnia i upodobania właścicielki mieszkania. Jak zdradzają architektki Sylwia Kowalczyk-Gajda oraz Hanna Kozicka, ich klientka jest miłośniczką kulinariów, dlatego potrafi poświęcić gotowaniu długi czas. Obecny nieopodal kuchni telewizor ma jej umilić ten czas. Inną zaletą przenikania się stref funkcjonalnych jest możliwość przyjmowania gości, nie tracąc ani jednej wspólnej chwili.

Podstawowym wyznacznikiem estetycznym dla projektowanej kuchni były ciemne barwy i dość surowy charakter. Klientce zależało na wyróżnieniu zabudowy kuchennej nieoczywistą, choć drobną cechą. Tak też się stało: fronty zostały wykonane z płyty pokrytej delikatnym deseniem krateczki. Podobną cechą charakteryzuje się blat i powierzchnia pomiędzy szafkami dolnymi i wiszącymi – ich kamienna struktura staje się widoczna po włączeniu podszafkowego oświetlenia. Półwysep pozwolił wygospodarować dodatkową przestrzeń do przechowywania. Tuż nad nim zawisła spawana, metalowa szafka wykonana na zamówienie, od spodu której umieszczono ledy doświetlające blat roboczy.

 

Stylowa i praktyczna kuchnia w bloku | Poradnik Internity Home

 

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Kozicka Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Kozicka Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio

 

Strefa wypoczynku

Salon jest zaprojektowany w taki sposób, by znaleźć w nim ukojenie po długim, wyczerpującym dniu. Miękka sofa marki Sits zaprasza, by się w nią zanurzyć i skorzystać z bogatej biblioteki ulokowanej za jej plecami. Zabudowa wykonana na zamówienie przez stolarza zdołała pomieścić kolekcję ulubionych książek klientki, której zależało na wyeksponowaniu ich w salonie. Paski w dębowym wybarwieniu, biegnące od regału do telewizora, wprowadzają ciepło drewna do wnętrza zdominowanego przez odcienie szarości.

 

Ciekawe pomysły na zaaranżowanie domowej biblioteczki

 

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Kozicka Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Kozicka Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio

 

Sypialnia

Oaza spokoju i intymności utrzymana została w ciemnej tonacji, która konsekwentnie pojawiła się również na firanach i zasłonach. Miękkie, przypominające welur tapicerowanie za łóżkiem wzmaga poczucie przytulności, a jednocześnie tłumi hałasy dobiegające z zewnątrz. Wszystkie ściany obłożone zostały materiałami o zróżnicowanej fakturze, podłogę zaś wyłożono puszystą wykładziną. Ujednoliconą gamę kolorystyczną przełamują lampki nocne marki Pallero, osobiście wybrane przez klientkę.

 

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Kozicka Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Kozicka Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio

 

Pomysł na łazienkę

W łazience niewątpliwie panuje atmosfera spa – na takim efekcie zależało inwestorce. Architektki zdradzają, że taki nastrój udało się osiągnąć  za sprawą połączenia surowych płytek o kamiennej strukturze z elementami w kolorze ciepłego dębu. Paski zamontowane na suficie nawiązują do dekoracji w salonie, tworząc dzięki temu spójną koncepcję projektową. Skojarzenia ze spa zostały przełamane za pomocą czarnej armatury nawiązującej do wnętrz o industrialnym charakterze.

Stosunkowo niewielka łazienka mieści w sobie prysznic typu walk-in, który wizualnie stapia się z tłem. Ponadto w pomieszczeniu znalazła się wygodna wanna. Toaleta słusznie jest umieszczona w głębi pomieszczenia – dzięki temu nie skupia na sobie zbyt dużej uwagi. Tym samym przy wejściu, a zatem w sąsiedztwie wanny i umywalki, znajduje się wolna przestrzeń umożliwiającą komfortowe korzystanie z wyposażenia łazienki.

Klientce zależało na wprowadzeniu dobrego oświetlenia do makijażu – w odpowiedzi na tę potrzebę architektki zaprojektowały szafkę wiszącą, w której pomiędzy frontami jest poprowadzone oświetlenie led. Przestrzeń do przechowywania znajduje się  w szafce pod umywalką, wyposażonej między innymi w specjalną, niską szufladę przygotowaną z myślą o kosmetykach do makijażu.

 

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Kozicka Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Kozicka Fotograf: kroniki.studio || http://www.kroniki.studio

Podoba Ci się artykuł? Udostępnij →

Zapytaj // naszego eksperta

Agnieszka Stpiczyńska

Specjalista // Wyposażenie wnętrz
×

Barbara Kędzierska

Specjalista // Meble
×

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Wojciech Mantur

Specjalista // Oświetlenie
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków