Projekt ażurowego wnętrza to w rzeczywistości przedsięwzięcie polegające na przebudowie parterowej willi z lat 80-tych w celu przystosowania jej do preferencji i stylu życia domowników. Właściciele zdecydowali się na zmianę układu pomieszczeń, który był zwyczajnie niewygodny. Zatem, projektanci zdecydowali o wyburzeniu większości ścian wewnętrznych, aby uzyskać więcej przestrzeni. I tak, pozostawiając kominek w sercu domu, zmieniono całą część dzienną, tworząc przestronny salon połączony z kuchnią i jadalnią.

 Ze względu na połączenie tych stref, kuchnia miała wtopić się w salon, zatem żadne meble nie mogły zakłócać stonowanego charakteru tej przestrzeni. Dlatego zdecydowano się na zabudowę i meblową i ukrycie w niej sprzętów audio. Wtedy też architekci zdecydowali się ozdobić meble graficznym motywem. Ażurowe perforacje zostały powtórzone w kuchni, garderobie i holu wejściowym.

 

Cała zabudowa meblowa została wykonana w kolorze ścian, aby uzyskać efekt stapiania się ze sobą wszystkich pomieszczeń. Na pierwszy plan wysuwają się jedynie ażurowe wzory, które pełnią funkcję dekoracyjną, niczym obrazy na ścianach. 

Zmieniono też układ strefy nocnej. Sypialnia rodziców i pokoje dzieci zostały zlokalizowane w różnych, oddalonych od siebie częściach domu. Takie rozwiązanie miało na celu zapewnienie każdemu z domowników więcej prywatności.  

Celem zmian było m.in. przystosowanie warunków mieszkalnych do stylu współczesnego życia w ciągłym pośpiechu. Przestrzeń mieszkalna miała zapewnić możliwość zarówno wygodnego funkcjonowania i spędzania czasu we wspólnej i komfortowej przestrzeni, jak i opcję odizolowania i wyciszenia wedle własnych potrzeb i zasad.

 

Źródło: www.spacelab.com.pl