Projekt stylowego mieszkania w secesyjnej kamienicy | proj. Mili Młodzi Ludzie

Przed Wami projekt mieszkania znajdującego się w secesyjnej kamienicy, zbudowanej na przełomie XVIII i XIX wieku, na poznańskim Łazarzu. Za aktualny wygląd tego wnętrza odpowiada biuro architektoniczne Mili Młodzi Ludzie. Poznajcie historię tego miejsca. Zapraszamy do środka!

 

proj. Mili Młodzi Ludzie

proj. Mili Młodzi Ludzie

 

Stylowe i przy tym bardzo urokliwe mieszkanie w kamienicy

Zanim wnętrze zaprezentowane w dzisiejszym wpisie wyglądało tak jak w tej chwili, przeszło dość długą drogę. Jak wspominają architekci z Mili Młodzi Ludzie, poprzedni właściciele wynajmowali to mieszkanie studentom. Wtedy składało się z wydzielonych trzech sypialni, łazienki oraz zamkniętej kuchni.

,,My postanowiliśmy oczyścić wnętrza z poprzednich rozwiązań, dzięki czemu uzyskaliśmy zdecydowanie spokojniejszą i bardziej przejrzystą przestrzeń.” – opowiadają projektanci, po czym dodają, że klientom zależało na połączeniu kuchni z salonem. ,,Ta spora, otwarta przestrzeń miała stać się sercem mieszkania, strefą relaksu, a także miejscem, w którym właściciele będą spędzać najwięcej czasu, np. podczas wspólnego gotowania z rodziną, czy przyjaciółmi.” – wyjaśniają.

 

 

Jakość przede wszystkim

Widać, że w tym mieszkaniu postawiono przede wszystkim na jakość materiałów. Podłogi we wszystkich pokojach wyłożone są jesionowym parkietem. Dodatkowo drewno znajduje się na ścianie między garderobą a sypialnią. W kuchni natomiast królują proste formy oraz mocne kontrasty. Blaty robocze pokryte są czarnym granitem, natomiast fartuch kuchni oraz wierzch wyspy białym marmurem.

Ten jasny kamień architekci wykorzystali także w łazience, do pokrycia ściany za wolnostojącą wanną. Natomiast wokół prysznica i na podłodze wylany jest jasny dekoracyjny beton.

 

Zobacz nasz poradnik z czym można łączyć marmur >>

 

proj. Mili Młodzi Ludzie

proj. Mili Młodzi Ludzie

proj. Mili Młodzi Ludzie

proj. Mili Młodzi Ludzie

 

Jasny podział stref w mieszkaniu

Serce mieszkania stanowi duży salon połączony z kuchnią i jadalnią. W tej części architektom udało się wyznaczyć także mały, a jednocześnie bardzo wygodny i jasny gabinet. To umiejscowienie pozwoliło oddzielić miejsce pracy od strefy nocnej, bez uszczerbku na przestrzeni przeznaczonej na wypoczynek. Korytarz stanowi wyraźną granicę między strefą dzienną i nocną. Wydzielenie dodatkowej toalety dla gości podkreśla ten podział, a także pozostawia część prywatną wyłącznie do dyspozycji właścicieli mieszkania.

 

Przemyślanie zaplanowanie sporej przestrzeni pozwoliło na zagospodarowanie dużej ilości miejsca do przechowywania. Umieszczenie szafy za panelami, które pokrywają część ściany salonu czy korytarza, a także pomieszczenie gospodarcze, sprawiło że moduły te stały się niewidoczne.

 

proj. Mili Młodzi Ludzie

proj. Mili Młodzi Ludzie

 

Urządzasz mieszkanie? Przyjdź do naszych showroomów! To tu z jedną osobą do pomocy, wyposażysz kompleksowo dom. Zapraszamy! >>

 

Podoba Ci się artykuł? Udostępnij →

Zapytaj // naszego eksperta

Agnieszka Stpiczyńska

Specjalista // Wyposażenie wnętrz
×

Barbara Kędzierska

Specjalista // Meble
×

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków