StoProcent Architekci, niezwykła przebudowa domu z lat 60-tych

Malowniczo położony dom z lat 60-tych, który został przebudowany

Dom znajduję się w malowniczej i prestiżowej  miejscowości pod Warszawą w Konstacinie Jeziorna. Powierzchnia działki to 1650 m 2, a powierzchnia użytkowa domu to 280 m2. 

Przed Wami koncept przebudowy bydynku, a ściśle mówiąc to już druga jego zmiana. Poprzednia miała miejsce około 10 lat temu, jednak nie dokońca inwestor był z niej zadowolony. Budynek okazał się zbyt mały, ciasny, szczególnie skosy na poddaszu bardzo ograniczały powierzchnię użytkową.  Brakowało miejsca na na jadalnię i obszernego salonu. Niezbyt funkcjonalny okazał się również wolno-stojący garaż w głębi działki, z którego z czasem zupełnie zaprzestano korzystać.

Przede wszystkim jednak – budynek nie wykorzystywał potencjału bardzo atrakcyjnej działki porośniętej wysokimi sosnami i brzozami. Pierwotny projekt zakładał dość wysoki poziom parteru, który sprawia, że budynek nie łączył się bezpośrednio z ogrodem. Dodatkowo, klient skarżył się na dość ciemne wnętrza, ponieważ budynek nie posiadał okien, które wpuszczałyby światło od godzin popołudniowych.

Nowy pomysł na dom

Celem zmian było poprawić wszystkie mankamenty domu. Zachowano ze względów praktycznych w całości część podziemną. Także klatka schodowa nie zminiła miejsca, jak również wejście do domu. 

Dom został rozbudowany w głąb działki w stronę ogrodu. Nowa część w postaci przeszklonego parterowego pawilonu mieści obszerny salon z jadalnią. Pawilon jest posadowiony kilkadziesiąt cm niżej niż pozostała część budynku właśnie po to, żeby lepiej powiązać go z otoczeniem, jak również zapewnia to nasłonecznienie w części dziennej, 

Od strony północnej budynek powiększył się o dwustanowiskowy garaż wkomponowany w istniejącą bryłę budynku. Na piętrze zrezygnowano ze skosów i zastosowano dach płaski. Znalazły się tu sypialnie, pokoje dziecięce jak również łazienki i garderoby. 

Architekturę zewnętrzną pozbawiono zbędnych ekstrawagancji. Duże okna skontrastowano z płaszczyznami gładkich ścian. Osobno potraktowano tylko nową bryłę garażu, którą wykończono elewacją wentylowaną z desek z modrzewia syberyjskiego.

Dom stał się pięknym nowoczesnym i funkcjonalnym budynkiem, który znakomicie wpisuję się w krajobraz. 

 

Dom R – przebudowa budynku z lat 60-tych
Projekt:
 STOPROCENT Architekci s.c.

 

 

Przyjdź do naszych salonów Warszawa, Kraków i Łódź >> Zobacz adresy!