PERA – podróż smaków
Ciekawy nowy obiekt restauracyjny, pojawił się na mapie w Warszawie przy Al. Krakowskiej. 20 września odbyło się wielkie otwarcie nowej restauracji Pera. Menu jakie proponuje restauracja to podróż smaków, odnajdziemy w nim Paryż, Berlin, Dubaj, Istambuł, Nowy Jork. Szefem kuchni jest kucharz, który gotował dla takich gwiazd jak Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Matt Damon, czy Martin Scorsese – jedyny w swoim rodzaju maestro kuchni włoskiej, Nestor Grojewski.
W restauracji można poczuć prawdziwy rodzinny i przyjazny klimat, a to zasługa niesamowitego wnętrza, które zostało zaprojektowane przez WĄDOŁOWSKI ARCHITEKCI – autorską pracownię architektoniczną, która wykonuje projekty koncepcyjne, budowlane oraz wykonawcze.
Jak przebiegała współpraca inwestor, biuro?
Redakcja: Co jest motywem przewodnim aranżacji wnętrza restauracji Pera?
Biuro projektowe Wądołowski Architekci: Stworzenie przestrzeni, która miałaby kojarzyć się z bazarem miejskim, targowiskiem. Został specjalnie zaprojektowany regał centralny, który jest sercem restauracji, a na nim są wyeksponowane produkty wykorzystywane do przygotowywania dań w restauracji. Począwszy od wyposażenia ( talerze, garnki, szkło) poprzez kosze ze świeżymi warzywami i owocami, zioła, ryby i owoce morza w lodzie, butelki z winem i oliwą, itp. Chcieliśmy, aby klient czuł interakcję i częściowo uczestniczył w przygotowaniu dania. Wewnątrz regału znajdują się dwa wieloosobowe stoły, a za szkłem otwarta kuchnia. Wokół centralnego regału zorganizowaliśmy strefy dla gości.
Redakcja: Jakie były oczekiwania inwestora?
Biuro projektowe Wądołowski Architekci: Chciał uzyskać klimat miejsca przytulnego, nowoczesnego, jednocześnie nawiązującego do klimatu bliskiego oraz dalekiego wschodu – niedosłownie, subtelnie.
Redakcja: Jakie było największe wyzwanie?
Biuro projektowe Wądołowski Architekci: Największym wyzwaniem było połączenie mnogości pomysłów inwestora z naszą wizją tak, aby zgrać to z nowoczesnymi trendami, jakie panują w renomowanych restauracjach w Dubaju, Paryżu, Nowym Jorku.
Redakcja: Jakich trików użyliście przy projektowaniu tak klimatycznego wnętrza restauracji?
Biuro projektowe Wądołowski Architekci: Dużą rolę pełni gra świateł w lokalu. Dzięki zastosowaniu różnych stref oraz rodzajów oświetlenia z możliwością zmiany natężenia i barwy światła – wnętrze restauracji może przybierać różne oblicza, począwszy od klimatycznej restauracji a kończąc na wieczornym klubie. Dodatkowo duża ilość luster, szkła, refleksyjnych materiałów powiększa przestrzeń – wydaje się dużo większa niż w rzeczywistości. Zastosowano kilka różnych stref, przestrzeni dzięki, którym '”oko się nie nudzi’.
Za projekt oświetlenia oraz dobór lamp odpowiada Project Manager z Internity Home Wojciech Mantur.
Rodzaje oświetlenia jakie możemy zobaczyć w projekcie
Sternlight - nie szukaj w internecie - przyjdź!
Oświetelnie do restauracji dostarczyło Internity Home ul. Duchnicka 3 Warszawa
https://www.facebook.com/perarestauracja/videos/787170824810748/?__xts__[0]=68.ARDHfZ4biN-t0pJM_1JXP-Vl1pZzhWr8bpnLkE-K5kWw_C6myS-doAdNO8CutJGDqMqZw14j_DbQjMUfG7nn57l88jN6XHKpexLih3C9BJGyV4nc8Wrs6fruOXX9nGNNsdw1AEu5iYJWdGdb43d7zKI29jlkVHRlwKqNfM3VrKFNXUwOuUfMAeM6JyzgfE6OKvoNSsVwKi0NvJwY46m3&__tn__=-R
Lampy - stylista poleca
W naszym salonie znajdziesz również meble
Zapytaj // naszego eksperta
Zostaw swój adres e-mail lub numer telefonu
Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą