Restauracja Pera – projekt pracowni Wądołowski Architekci

PERA – podróż smaków

Ciekawy nowy obiekt restauracyjny, pojawił się na mapie w Warszawie przy Al. Krakowskiej. 20 września odbyło się wielkie otwarcie nowej restauracji Pera. Menu jakie proponuje restauracja to podróż smaków, odnajdziemy w nim Paryż, Berlin, Dubaj, Istambuł, Nowy Jork. Szefem kuchni jest kucharz, który gotował dla takich gwiazd jak Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Matt Damon, czy Martin Scorsese – jedyny w swoim rodzaju maestro kuchni włoskiej, Nestor Grojewski.

W restauracji można poczuć prawdziwy rodzinny i przyjazny klimat, a to zasługa niesamowitego wnętrza, które zostało zaprojektowane przez WĄDOŁOWSKI ARCHITEKCI – autorską pracownię architektoniczną, która wykonuje projekty koncepcyjne, budowlane oraz wykonawcze. 

Jak przebiegała współpraca inwestor, biuro? 

Redakcja: Co jest motywem przewodnim aranżacji wnętrza restauracji Pera? 

Biuro projektowe Wądołowski Architekci:  Stworzenie przestrzeni, która miałaby kojarzyć się z bazarem miejskim, targowiskiem. Został specjalnie zaprojektowany regał centralny, który jest sercem restauracji, a na nim są wyeksponowane produkty wykorzystywane do przygotowywania dań w restauracji. Począwszy od wyposażenia ( talerze, garnki, szkło) poprzez kosze ze świeżymi warzywami i owocami, zioła, ryby i owoce morza w lodzie, butelki z winem i oliwą, itp. Chcieliśmy, aby klient czuł interakcję i częściowo uczestniczył w przygotowaniu dania. Wewnątrz regału znajdują się dwa wieloosobowe stoły, a za szkłem otwarta kuchnia. Wokół centralnego regału zorganizowaliśmy strefy dla gości.

Redakcja: Jakie były oczekiwania inwestora?

 Biuro projektowe Wądołowski Architekci: Chciał uzyskać klimat miejsca przytulnego, nowoczesnego, jednocześnie nawiązującego do klimatu bliskiego oraz dalekiego wschodu – niedosłownie, subtelnie. 

Redakcja: Jakie było największe wyzwanie?

 Biuro projektowe Wądołowski Architekci: Największym wyzwaniem było połączenie mnogości pomysłów inwestora z naszą wizją tak, aby zgrać to z nowoczesnymi trendami, jakie panują w renomowanych restauracjach w Dubaju, Paryżu, Nowym Jorku.

Redakcja: Jakich trików użyliście przy projektowaniu tak klimatycznego wnętrza restauracji? 

Biuro projektowe Wądołowski Architekci:  Dużą rolę pełni gra świateł w lokalu. Dzięki zastosowaniu różnych stref oraz rodzajów oświetlenia z możliwością zmiany natężenia i barwy światła – wnętrze restauracji może przybierać różne oblicza, począwszy od klimatycznej restauracji a kończąc na wieczornym klubie. Dodatkowo duża ilość luster, szkła, refleksyjnych materiałów powiększa przestrzeń – wydaje się dużo większa niż w rzeczywistości. Zastosowano kilka różnych stref, przestrzeni dzięki, którym ‚”oko się nie nudzi’.

Za projekt oświetlenia oraz dobór lamp odpowiada Project Manager z Internity Home Wojciech Mantur. 

 

Oświetelnie do restauracji dostarczyło Internity Home ul. Duchnicka 3 Warszawa 

Soft openning Pera

Nowa restauracja na Okęciu Pera by Maho

Opublikowany przez Restauracja Pera Piątek, 5 października 2018