Po ponad pół wieku od swojego powstania Hala Koszyki powraca na kulinarną i kulturalną mapę Warszawy. Odpowiedzialni za rewitalizację projektanci z JEMS Architekci zadbali, aby wyeksponować zachowane części budynku, wspomagając je współczesną strukturą.
Odnowione „Koszyki” nic nie tracą ze swojej historycznej warszawskości, a jednocześnie wpisują się w światowy trend, swoim stylem korespondując z halami targowymi Oslo, Rotterdamu, Florencji czy Londynu. To pierwsze miejsce w Polsce, które pod jednym dachem mieści 18 lokali gastronomicznych i konceptów kulinarnych o niezwykle różnorodnej ofercie.
A co tam w Koszykach?
W Hali Koszyki można skosztować zarówno lokalnych przysmaków, jak i potraw z najdalszych zakątków świata. Do historycznej funkcji tego obiektu nawiązuje bazar [czynny siedem dni w tygodniu do późnych godzin wieczornych], który wraz z sąsiadującą piekarnią i rzeźnikiem zapewnia kompleksowe zakupy spożywcze. W samym sercu hali znajduje się Bar Centralny Koszyki, który służy jako punkt wypadowy dla nocnego życia stolicy. Pierwsze piętro Hali Koszyki spełnia funkcję przestrzeni dla sztuki oraz konceptów kreatywnych. Mieści się tam akademia kulinarna Comfort Food Studio wyznająca zasadę, że żywność to coś więcej niż tylko pożywienie. Otwarto tu także muzeum poświęcone historii hali i procesowi jej rewitalizacji.
HALA KOSZYKI
ul. Koszykowa 63
Otwarte: 8.00-1.00
Zobacz // próbki i ekspozycję