Mieszkanie w bloku po funkcjonalnych zmianach | Projekt: Monarchia Design

Plan kompletnej przebudowy 64 metrowego mieszkania na Tarchominie zakładał maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Funkcjonalność przechowywania i dobra organizacja skrytek były priorytetem projektu. Charakter pomieszczeń definiują duże płaszczyzny wielofunkcyjnych mebli. Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty jest dość spore lecz było ciasne i nie funkcjonalne. O znakomitą aranżację wnętrza zadbało biuro architektoniczne Monarchia Design.
 
Mieszkanie wita nas jasnym funkcjonalnym przedpokojem. Strefa wejściowa do mieszkania została wyposażona w wielkoformatową zabudowę stolarską na pełną wysokość i szerokość ściany. 
 
Aksonometria pokazuje powiększenie przestrzeni wspólnej przez usunięcie ściany działowej między kuchnią a salonem. Głównym elementem definiującym nowy podział stref jest wielkogabarytowy mebel zintegrowany ze ścianką od strony blatu – wydziela część kuchenną od dziennej, płynnie przechodząc w zabudowę z wnęką na sprzęt rtv, połączoną z regałem powyżej. 
 

Salon centrum wspólnych chwil

Celem przebudowy było wprowadzenie otwartej przestrzeni wspólnej domowników, co udało się osiągnąć przez połączenie kuchni, jadalni i salonu. Podział funkcjonalny tej części określa zabudowa wydzielająca część kuchenną od dziennej. Płynnie przechodzi w mebel z wnęką na sprzęt RTV, połączony z regałem powyżej. 
Wnętrza zabudów zostały dopasowane do indywidualnych potrzeb mieszkańców. Uwzględniają przechowywanie i podłączenie urządzeń AGD: odkurzacz, żelazko, wbudowana w szafę deska do prasowania czy kosze na pranie zintegrowane z szafką w łazience. Dla najmłodszego mieszkańca zaplanowaliśmy przeszklone, łatwo dostępne szuflady na owoce, zachęcające do sięgania po zdrowe przekąski.
 
 

Komfortowa sypialnia

Powiększona sypialnia została zdefiniowana przez jasną, wielkoformatową zabudowę stolarską na pełną wysokość i szerokość pomieszczenia, uwzględniając funkcjonalną, drewnianą wnękę na łóżko z bocznymi półkami. Usunięcie ścianki działowej części sanitarnej pozwoliło na stworzenie niezbędnego dla inwestora aneksu do pracy. Zastosowana w aneksie do pracy paleta szarości wyodrębnia tę funkcję od jasnej części sypialnej. 

 
 
 

Łazienka w bieli

Dominująca w łazience biel ma na celu optyczne powiększenie pomieszczenia. Gładką płaszczyznę zabudowy Geberitu, z wydzielonymi frontami bocznych skrytek i wiszących półek, udało uzyskać się dzięki zastosowaniu impregnowanej płyty MDF, zastosowanej również jako obudowa wanny. Charakterystyczną fakturę na ścianie przywannowej stanowią trójwymiarowe geometryczne, płytki z kolekcji Wow Design, dodające plastycznego detalu stonowanej łazience. 
 
Piękna biała łazienka

Piękna biała łazienka

Piękna biała łazienka

Piękna biała łazienka

 
 
 
Podoba Ci się artykuł? Udostępnij →

Zapytaj // naszego eksperta

Ewa Banasiewicz-Kieliszek

Specjalista // Wyposażenie wnętrz
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków