Oszałamiająca metamorfoza klatki schodowej w starej kamienicy w Gliwicach!

Cudowna klatka schodowa w starej kamienicy po metamorfozie 

Przepiękna kamienica z XIX wieku a w niej zaniedbana klatka schodowa, która dzięki metamorfozie przeprowadzonej przez architeków zmieniła sie nie do poznania. Wnętrze przywołuje skojarzenia dawnych, minionych lat. Za projekt odpowiada pracownia architektoniczna Zalewski Architecture Group.

Modernizacja klatki schodowej XIX-wiecznej kamienicy przy ul Kościuszki 30 w Gliwicach. Projekt: Zalewski Architecture Group / Krzysztof Zalewski, Adam Gil – fot. Tomasz Zakrzewski/ archifolio.pl

Stracony urok kamienicy odzyskany

Na przestrzeni dziejów i wskutek kolejnych remontów klatka schodowa utraciła swój klimat. Obecnie o estetyce tych wnętrz decyduje raczej fuzja przypadkowych, „nowoczesnych” elementów — rurek gazowych z licznikami i kabli internetowych, drzwi antywłamaniowych i olejnych lamperii.

 

PROJEKT PRZEBUDOWY BLOKÓW W BORDEAUX NAGRODZONY!

 

Trzeba podkreślić, że większość wprowadzonych zmian jest nieodwracalna. Nic dziwnego, że w projekcie zdecydowano się z góry zrezygnować z podejścia „konserwatorskiego” — odtwarzania pierwotnego stanu —  na rzecz zaprojektowania przestrzeni, która pogodzi wszystkie elementy i jednocześnie stworzy spójne wnętrze.

Modernizacja klatki schodowej XIX-wiecznej kamienicy przy ul Kościuszki 30 w Gliwicach. Projekt: Zalewski Architecture Group / Krzysztof Zalewski, Adam Gil - fot. Tomasz Zakrzewski/ archifolio.pl

Modernizacja klatki schodowej XIX-wiecznej kamienicy przy ul Kościuszki 30 w Gliwicach. Projekt: Zalewski Architecture Group / Krzysztof Zalewski, Adam Gil – fot. Tomasz Zakrzewski/ archifolio.pl

Ukrycie instalacji 

Projekt zakładał, iż trzeba zakryć wszystkie instalacje oraz zastosować na całej powierzchni klatki, jednolitego koloru szarego. Ujednolicona w ten sposób przestrzeń staje się tłem dla dekoracyjnych luster, które potraktowano jako elementy jednocześnie historyzujące i (w połączeniu z otaczającą użytkownika szarą aurą) kreujące „wirtualną przestrzeń” – odrealnioną przez zaburzenie jej „fizyczności” – zmiany relacji sufitu, ściany, podłogi oraz kreacji zaskakujących widoków i refleksów.

Modernizacja klatki schodowej XIX-wiecznej kamienicy przy ul Kościuszki 30 w Gliwicach. Projekt: Zalewski Architecture Group / Krzysztof Zalewski, Adam Gil – fot. Tomasz Zakrzewski/ archifolio.pl

 

 

 

 

Podoba Ci się artykuł? Udostępnij →

Zapytaj // naszego eksperta

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Maksymilian Płusa

Specjalista // Oświetlenie
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków