Malownicze usytuowanie tuż przy Karkonoskim Parku Narodowym na wysokości 600 m.n.p.m., potrzeby inwestorów, ustanowione zapisy w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego a także szacunek do zastanego otoczenia – to wszystko doprowadziło do stworzenia miejsca na mapie Polski, które nie tylko trzeba zobaczyć, ale też poczuć! Domki zaprojektowane przez pracownię KULA to najlepszy przykład na to, że współczesna architektura może dopełniać swoim designem otaczającą przyrodę.

 

proj. KULA

proj. KULA

 

Domki nad stawem

Zespół obiektów powstał na stosunkowo niewielkiej działce. Jak mówi arch. Patryk Kula wynikło to z dbałości o środowisko naturalne. ,,Aby nie wycinać żadnego drzewa, zdecydowano się na umieszczenie inwestycji w miejscu istniejącego stawu, który przebudowano na dwa mniejsze: naturalny i kąpielowy. Przy nim zlokalizowano budynki z kładką tarasową.” – zaznacza architekt.

 

proj. KULA

proj. KULA

 

Nowoczesne domki wtapiające się w naturalny krajobraz Gór Sudeckich

Naturalne piękno gór było kluczowym aspektem projektu. Właścicielom zależało na tym, aby domki współgrały z otoczeniem – główną inspiracją była geometria gór. Ponadto na ich wygląd miał niemały wpływ ustanowiony zapis w miejscowym planie o formie dachów dwuspadowych o dużym nachyleniu. W efekcie powstały bryły tradycyjne dla regionu. Duże przeszklenia dodają nowoczesnego sznytu projektowi.

 

,,Starano się dobrać tak moduł budynku, by swoją formą stał się częścią naturalnego krajobrazu. Bryła z trzech stron jest całkowicie zabudowana, prywatna. Tylna strona budynku to tylko jego strefa wejściowa, natomiast frontowa (przeszklona) w całości otwiera każdy domek na staw i otaczającą naturę, dając użytkownikom uczucie bycia jej częścią.”

Patryk Kula

 

proj. KULA

proj. KULA

 

Otaczające lasy, które są najbliższym tłem działki, ustanowiły kierunek, aby na elewacji wykorzystać naturalne materiały. Ich kolory i faktury dobrano tak, aby domki wręcz wtapiały się w zastany krajobraz. Elewacja z drewnianych listewek i betonowe wykończenia ramy budynku stworzyły naturalny kamuflaż. Dzięki temu obiekty nie przytłaczają otoczenia a wręcz podkreślają naturalne piękno tego miejsca.

 

proj. KULA

proj. KULA

 

Wnętrze domków

Wnętrze to wspólna wysoka przestrzeń, podzielona antresolą, na której znajduje się miejsce noclegowo – wypoczynkowe. Parter jest przeznaczony do wspólnego spędzania czasu, na przykład przy kominku. Oba poziomy poprzez wprowadzenie dużego przeszklenia, otwierają się na niesamowite sudeckie widoki.

 

Pracownia: KULA
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: Piechowice-Michałowice
Projekt: 2017 / Realizacja: 2018
Zdjęcia: Aleksandra Kaczmarek, Drewniana Róża