Wielka płyta w centrum uwagi | Proj.: Grzegorz Layer

Technologia budownictwa mieszkalnego oparta na osławionej wielkiej płycie, swój złoty okres przeżywała w latach 70. Wówczas powstawało najwięcej osiedli mieszkaniowych, zyskujących z czasem niechlubne miano blokowisk. Obecnie obserwujemy rehabilitacje tego typu budownictwa, a inwestorzy szukający nieruchomości z rynku wtórnego bardzo często stawiają na mieszkania w „wielkiej płycie”. Architekt Grzegorz Layer, stanął przed zadaniem zmodernizowania tego typu lokalu, znajdującego się w jednym z katowickich bloków. Głównym założeniem było stworzenie wygodnej do życia, funkcjonalnej i nowoczesnej przestrzeni, jednak z zachowaniem „ducha czasu” tego miejsca. Postanowiono więc wyeksponować oryginalne elementy wnętrza, w tym uczynić z wielkiej płyty, punkt fokusowy aranżacji.

Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty
Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty | Projekt: Grzegorz Layer

W duchu less waste – metamorfoza niedużego mieszkania w bloku z wielkiej płyty | JAM KOLEKTYW

Betonowa dżungla

Układ funkcjonalny mieszkania uległ znacznemu przeobrażeniu. Wszystkie ścianki działowe zostały zburzone, zaś betonowe prefabrykaty odsłonięto, dodatkowo powiększając znajdujące się w nich otwory. Dzięki temu wnętrze zyskało zdecydowanie bardziej otwarty plan, w którym płynnie przenikają się poszczególne strefy. Tam, gdzie pierwotnie znajdowała się zamknięta, ciasna kuchnia, zaaranżowana została strefa jadalna. Z kolei biała, wysoka zabudowa kuchenna stała się integralną częścią salonu. Przeciwwagę dla niej stanowi, zaakcentowany kolorem czarnym, niski ciąg szafek z blatem, swobodnie umieszczony między jadalnią a salonem.

Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty
Projekt: Grzegorz Layer

Betonowa wielka płyta, wraz z jej chropowatą strukturą i surowymi brzegami, stała się centrum aranżacji. Architekt jednak złagodził jej brutalistyczny charakter, poprzez zestawienie ściany z drewnianym parkietem, pastelowymi kolorami oraz żywą zielenią roślin.

Nowa wielka płyta

Architekt Grzegorz Layer umiejętnie żongluje skrajnymi estetykami – współczesną oraz modernizmem polskich blokowisk. W mieszkaniu poza betonowymi ścianami, znajdziemy takie relikty architektoniczne jak żeberkowy grzejnik oraz piękne parapety wykonane z lastryko. Jeszcze jednym smaczkiem, na który warto zwrócić uwagę, jest przepierzenie z luksferów, oddzielające hol od sypialni. W wyposażeniu również nie zabrakło kontrastów i obok nowych mebli w pastelowych kolorach, znalazły się perełki vintage. Projekt mieszkania, pomimo silnej obecności surowego betonu jest lekki, przyjemny w odbiorze i pełen światła.

Motyw vintage we wnętrzach – jak połączyć historię z nowoczesnością

Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty
Projekt: Grzegorz Layer

Architekt: Grzegorz Layer
Miejscowość: Katowice
Powierzchnia: 50 m2
Rok projektu: 2020
Zdjęcia: Grzegorz Layer

Zapytaj // naszego eksperta

Agata Pietrzak

Specjalista // Meble
×

Barbara Kędzierska

Specjalista // Meble
×

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Specjalista branży oświetlenia

Oświetlenie dekoracyjne
×

Sylwia Matusiak

Specjalista // Podłogi drewniane
×

Wojciech Mantur

Specjalista // Oświetlenie
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Katowice

ul. Porcelanowa 23

Internity Home Kraków

ul. Krakusa 11

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Praska 47, Kraków