Totalna metamorfoza 35 – metrowego mieszkania w bloku z wielkiej płyty

Remont mieszkania w bloku z wielkiej płyty zawsze jest ogromnym wyzwaniem. W tym przypadku dodatkowym utrudnieniem był metraż. Jednakże architektki prowadzące pracownię Studio Projektowe Kreatura, doskonale poradziły sobie z tym zadaniem. Stworzyły nie tylko piękną i stylową przestrzeń, ale też wprowadziły liczne zmiany funkcjonalne dostosujące przestrzeń do rytmu życia użytkowników, a także zapewniające kilka nowych udogodnień. Zobaczcie jak wygląda mieszkanie po metamorfozie skrojone na miarę potrzeb pary w średnim wieku i ich kota. 

 

Metamorfoza 35 - metrowego mieszkania w bloku z wielkiej płyty
Metamorfoza 35 – metrowego mieszkania w bloku z wielkiej płyty

 

Oddzielna kuchnia w 35 – metrowym mieszkaniu

Podstawą do stworzenia komfortowego miejsca do mieszkania, były zmiany na poziomie funkcjonalnym. -Zaproponowałyśmy inwestorom kilka możliwości układu, ale bardzo szybko podjęli decyzję i wybrali wariant z zabudową oddzielającą salon od kuchni – mówią architekci. Nowe zagospodarowanie przestrzeni dało możliwość dodania większej ilości sprzętów AGD, cargo na minispiżarkę, a jednocześnie miejsce do przechowywania od strony salonu, do której przylega stół jadalniany.

 

Ważnym plusem oddzielania kuchni od salonu jest bardziej uporządkowana strefa dzienna, wolna od śladów i zapachów po gotowaniu. Jest to szczególnie ważne w takich mieszkaniach, jak to, gdzie metraż jest naprawdę ograniczony. 

 

design: Studio Projektowe Kreatura | photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito
design: Studio Projektowe Kreatura | photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

 

Miejsce do przechowywania na wagę złota

Drugim ważnym aspektem nowo zaprojektowanej przestrzeni miała być duża ilość miejsca do przechowywania, której wcześniej brakowało. Architekci w tym celu wykorzystali przedpokój. Tutaj swoje miejsce znalazła również pralka.

Dzięki temu, że zabudowa meblowa wraz z drzwiami została wykonana na wymiar, udało się stworzyć maksymalnie spójne i wykorzystane w każdym centymetrze pomieszczenie. Efekt bardzo harmonijnego wnętrza potęgują płytki nawiązujące wzorem do rattanu, będącego swoistym lejtmotywem projektu. 

 

Korzystanie z tych samych materiałów na podłodze w różnych pomieszczeniach, daje wrażenie bardzo uporządkowanego, spójnego mieszkania. 

 

 

W otulinie rattanu 

Motywem przewodnim projektu jest rattan, który pojawia się w każdym pomieszczeniu. W kuchni został wykorzystany na frontach wiszących szafek; reszta jest wykończona monokolorem. W salonie także pojawia się akcent boho w postaci kinkietu z plecionki. Przytulny charakter wnętrze zyskuje za sprawą dużej ilości tekstyliów, takich jak poduszki na sofie czy wszechobecnemu drewnu. Ciepłe zabarwienie to również zasługa lampy nad stołem w musztardowym kolorze. 

 

Plecionka wiedeńska, czyli duch przeszłości w nowoczesnych aranżacjach

 

design: Studio Projektowe Kreatura | photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito
design: Studio Projektowe Kreatura | photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

 

W małej łazience zapanował kontrolowany minimalizm, który dzięki dekorowi z tekstylnym splotem i płytkom z tkaninową teksturą daje wrażenie przytulnego wnętrza. Aspektem, na którym zależało inwestorom, jest przestronny prysznic, który udało się zaprojektować między innymi dzięki umiejscowieniu pralki w przedpokoju. 

 

design: Studio Projektowe Kreatura | photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito
design: Studio Projektowe Kreatura | photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

 

Sypialnia z marynistycznym akcentem

Sypialnia była dość długim, ale jednocześnie wąskim pomieszczeniem. Rozwiązaniem okazało się ustawienie łóżka w poprzek. Obok zaprojektowano na całą szerokość ściany szafę garderobianą.

Jak zdradzają architekci, jednym z detali, na którym bardzo zależało inwestorom, był motyw marynistyczny. W związku z tym na ścianie za łóżkiem pojawił się zagłówek z wykorzystaniem grafiki na tkaninie, który dodatkowo podkreślono drewnianymi ramami tworzącymi coś na wzór baldachimu.

 

Spędziłyśmy sporo czasu na poszukiwaniach odpowiedniej grafiki. Ostatecznie skorzystałyśmy z biblioteki rycin udostępnionych przez zagraniczny instytut. Pochodziły ze starych książek i były zeskanowane w bardzo dobrej rozdzielczości. Dzięki temu inwestorzy zyskali nietuzinkowy wzór, a motyw marynistyczny gra główne skrzypce.

Studio Projektowe Kreatura

 

 

design: Studio Projektowe Kreatura | photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito
design: Studio Projektowe Kreatura | photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Zapytaj // naszego eksperta

Agnieszka Wichracka

Specjalista //Wyposażenie wnętrz
×

Karol Gruszka

Specjalista // Tapety, sztukaterie, wykładziny, dywany
×

Małgorzata Lemańska

Specjalista // Meble
×

Specjalista branży oświetlenia

Oświetlenie dekoracyjne
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Katowice

ul. Porcelanowa 23

Internity Home Kraków

ul. Krakusa 11

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Praska 47, Kraków