Blat to jeden z ważniejszych elementów kuchni!

Można śmiało pokusić się o twierdzenie, iż blat kuchenny to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Służy nam nie tylko jako miejsce przygotowywania posiłków i przechowywania akcesoriów kuchennych oraz sprzętów AGD. Niekiedy, szczególnie w mniejszych pomieszczeniach oraz kuchniach łączonych z przestrzenią dzienną, blat w towarzystwie krzeseł czy hokerów może służyć także jako miejsce spożywania posiłków. Podstawową zasadą wyboru blatu do kuchni jest zatem higiena oraz łatwość w utrzymaniu powierzchni w czystości. Nie bez znaczenia jest także odporność na wysokie temperatury, wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. Oto kilka faktów na temat drewnianych i kamiennych blatów kuchennych. Który z tych materiałów lepiej sprawdzi się w kuchni?

 

at Kitchen | projekt Slice Cube

at Kitchen | projekt Slice Cube

BLAT KUCHENNY Z DREWNA

Odporność takiej powierzchni jest uzależniona przede wszystkim od wykorzystanego gatunku drewna oraz zastosowanych metod impregnacji. Zaletą drewnianych blatów jest przede wszystkim naturalność oraz wrażenie ciepła i przytulności, jakie możemy uzyskać w nawet najbardziej surowo wykończonej kuchni. Przy wyborze drewnianego blatu powinniśmy wziąć pod uwagę przede wszystkim gatunek drewna, z jakiego został wykonany. Musi być on odporny na wilgoć i zmiany temperatur. Specjaliści polecają w tym zakresie przede wszystkim buk, jesion oraz dąb, a spośród gatunków egzotycznych – teak, merbau i palisander. Drewno egzotyczne jest z reguły bardziej odporne na wilgoć niż nasze rodzime gatunki, a także odznacza się wysokim współczynnikiem twardości.

 

InShapeStudio – Ambrozja

InShapeStudio – Ambrozja

Jak wykończyć ścianę w kuchni z drewnianym blatem – dobieramy idealne płytki- kliknij!

Kolejną zaletą blatów drewnianych jest ich plastyczność – łatwo dopasować ich rozmiar do kuchni o nietypowych kształtach, przycinać i szlifować. Niezwykle różnorodne faktury i kolory pozwalają nam wybrać blat pasujący zarówno do wnętrz urządzonych w stylu tradycyjnym, jak i nieco bardziej nowoczesnych kuchni. Nie należy zapominać, że wygląd i trwałość drewnianego blatu będą zależały przede wszystkim od sposobu impregnacji. Do wyboru mamy olejowanie lub lakierowanie powierzchni – obie te metody różnią się trwałością zabiegu i głębokością, na jaką wnika dana substancja wgłąb drewna. Jeśli kupujecie blat na wymiar, to warto zapytać stolarza, jaki sposób zabezpieczenia wybranego gatunku drewna będzie najbardziej odpowiedni. Warto wspomnieć także, że mamy do wyboru blaty z drewna litego, które dzięki naturalnemu wyglądowi i widocznemu usłojeniu idealnie sprawdzą się w kuchniach rustykalnych. Pielęgnacja tego rodzaju blatów jest jednak trudniejsza niż w przypadku blatów z drewna klejonego, które z kolei świetnie dopasują się do stylistyki nowoczesnej i skandynawskiej. Drewno klejone jest także bardziej odporne na pęknięcia i pęcznienie.

 

Michał Młynarczyk Fotograf Wnętrz – Mieszkanie (Warszawa Włochy)

Michał Młynarczyk Fotograf Wnętrz – Mieszkanie (Warszawa Włochy)

BLAT KUCHENNY Z KAMIENIA

Jeśli zdecydujemy się na montaż blatów z kamienia, to do wyboru będziemy mieli różne rodzaje granitu, marmuru, bazaltu i piaskowca, które różnią się od siebie przede wszystkim kolorem i fakturą. W przypadku powierzchni polerowanych łatwiej będzie utrzymać blat w czystości, z kolei te o nierównej powierzchni i matowe nadadzą naszej kuchni niepowtarzalnego, naturalnego wyglądu, a odpowiednio zabezpieczone nie będą sprawiać problemów podczas użytkowania.

 

Michał Młynarczyk Fotograf Wnętrz – Mieszkanie (Warszawa Włochy)

Michał Młynarczyk Fotograf Wnętrz – Mieszkanie (Warszawa Włochy)

Blaty granitowe są bardziej odporne na odbarwienia i wilgoć niż marmur. Ten ostatni szybciej wchłania tłuszcze, dlatego wymaga bardziej zaawansowanej impregnacji niż granit, jednak dla niektórych posiada znacznie większe walory estetyczne. Niezależnie od wyboru materiału powinniśmy być przygotowani na stosunkowo wysoką cenę blatów kamiennych oraz konieczność fachowego montażu – są one bowiem bardzo ciężkie. Kamień jest odporny na działanie wysokich temperatur, możemy go więc bez obaw stosować w kuchni. Niektóre z jego rodzajów, na przykład marmur, wymagają jednak zabezpieczenia przed zabrudzeniami – w tym celu stosuje się specjalnie przeznaczone do tego preparaty. Podczas czyszczenia blatu powinniśmy unikać detergentów zawierających wybielacz lub kwas – w ten sposób łatwo uszkodzić lub zmatowić powierzchnię blatu.

W przypadku niektórych, szczególnie wrażliwych na działanie różnego rodzaju substancji materiałów, nie poleca się stosowania płynów do mycia naczyń i szyb przy codziennej pielęgnacji blatu. Zamiast nich powinno się stosować przeznaczone do danej powierzchni środki czyszczące, co do których możemy mieć pewność, że nie wyrządzą naszym blatom żadnej krzywdy.

 

Patryk Kowalski Architektura i projektowanie wnętrz – Al. Rzeczpospolitej

Patryk Kowalski Architektura i projektowanie wnętrz – Al. Rzeczpospolitej

 

Szukasz najlepszych rozwiązań? przyjdź koniecznie do naszych salonów – zobacz adresy!

Podoba Ci się artykuł? Udostępnij →