Niebiańskie mieszkanie dla pary i psa | Proj.: Madde Studio

Para inżynierów z racji swojego zawodu mocno stąpająca po ziemi, zapragnęła, by ich nowe mieszkanie było inspirowane kolorami nieba. Przeprowadzka z Mińska do Wrocławia i zakup nowego lokum przy Wyspie Słodowej, zbiegły się z dołączeniem do rodziny czworonożnego kompana. Zatem wnętrze musiało uwzględnić potrzeby inwestorów i ich psa, a w dalszej perspektywie, także dziecka. Ula i Evgeni, zgłosili się do pracowni Madde Studio i od razu złapali dobry kontakt z architektkami, które wspominają, że wszyscy nadawali na tych samach falach. Współpraca układała się bezproblemowo, a wymagania co do projektu były bardzo czytelne i spójne z tym, co same projektantki uważają za kluczowe. Efekt końcowy idealnie oddaje atmosferę współpracy: wnętrze jest łagodne, harmonijne i wypełnione kolorami spokojnego nieba: od złamanych bieli, przez jasny błękit po szaro-niebieski. 

Gdańskie mieszkanie w kolorach morza i plaży | Proj.: Plan A

 

Rewolucja w raju

Prace nad projektem zaczęto od przeanalizowania układu mieszkania i dopasowania go do zwyczajów oraz potrzeb mieszkańców. Jak podkreślają projektantki: ” ułożenie dwóch zewnętrznych ścian budynku pod rozwartym kątem komplikowało układ wewnętrzny. Miał on niestety pewne wady – z naszej perspektywy i szybko podjęta została decyzja o wprowadzeniu kluczowych, dla finalnego kształtu projektu, zmian.”. W ich wyniku łazienka została powiększona, kosztem przestrzeni holu, który nadal pozostał w pełni funkcjonalny i pomieścił dużą szafę. Jednocześnie pozyskano dodatkowe miejsce na osobny prysznic i wannę, a także umieszczenie pralki. Kolejną małą rewolucją, która wbrew pozorom dużo zmieniła, było dodanie naświetla pomiędzy salonem a łazienką, która dzięki temu zyskała dzienne światło. Na koniec zmieniony został układ ścian pomiędzy salonem a gabinetem. Ciasny, niefunkcjonalny kącik w salonie zmienił się w wygodną przestrzeń na wypoczynek przed telewizorem, bez szkody dla drugiego pomieszczenia.

Oprócz błękitnego nieba…

Kolejnym krokiem było wprowadzenie do wnętrza naturalnych materiałów i to już na etapie wykańczania powierzchni. Projektantki tłumaczą, że im więcej pojawia się ich we wnętrzu, tym bliżej nam do natury i tym łatwiej się z nimi utożsamiamy. Właśnie dlatego postawiono na ponadczasowe połączenie drewna i marmuru. Jednak taki standard wykończenia pochłonął dużą część budżetu i dlatego przestrzeń sypialni i gabinetu czeka jeszcze na realizację. Była to jednak świadoma decyzja Inwestorów, którzy od początku zakładali taką możliwość. 

Drewno czy kamień zapisane są w naszej pierwotnej pamięci, są bliższe człowiekowi niż wszystkie nowe, stworzone fabrycznie materiały.

W przestrzeni dziennej dominuje duża marmurowa wyspa z przestrzenią roboczą i jadalnianą. Tuż za nią znajdują się podwieszane szafki, których podniesienie od podłogi spowodowało, że całość nie wydaje się tak ciężka i przytłaczająca. Fronty szafek wykonane zostały z litego drewna. Nad blatem roboczym pozostawiona została pusta przestrzeń, bez dodatkowych szafek wiszących. Było to jedno z życzeń Inwestorów, od początku podkreślane w założeniach projektu. Przewodnim kolorem w całym mieszkaniu jest szarawy odcień błękitu, przenoszący do wnętrza kawałek nieba. Pojawia się on na zabudowie kuchennej, a swoją kontynuacje ma w strefie wypoczynku. Właśnie tutaj stanęła duża sofa z szezlongiem w rozbielonym odcieniu niebieskiego z dodatkiem szarości. Ścianę dekoruje regał według autorskiego projektu, kontynuujący przyświecającą projektowi maksymę: „less is more”. 

Kuchnia bez górnych szafek | TOP 20 projektów

Majestatyczny minimalizm w łazience

Łazienka, w kontraście do ciepłej i przytulnej części dziennej, zaaranżowana została w minimalistycznym, chłodnym stylu. Dominuje tu biel ścian, mebli oraz armatury, z której wybijają się jedynie szarości marmurowego wzoru płyt wielkoformatowych. Tak zaaranżowane wnętrze salonu kąpielowego, poskutkowało utworzeniem monolitycznej przestrzeni, spośród której nie da się wyodrębnić części składowych. Świetlik w ścianie między łazienką a salonem, wprowadził do wnętrza światło dzienne, podkreślające majestatyczny minimalizm łazienki.

Spieki kwarcowe IH Selection | Wielki format – spektakularne piękno

mieszkanie dla pary
Proj.: Madde Studio

O pracowni:
Zespół Madde tworzą Maja Górowska, Karolina Koryniowska i Kamila Potocka, absolwentki wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych kierunku Architektura Wnętrz. Współpracę rozpoczęły projektem mebli ILES, który powstał w ramach dyplomu magisterskiego pod okiem prof. ndzw. Wacława Kowalskiego i dr hab. Szymona Hanczara. Od ukończenia studiów w 2017 roku kontynuują współpracę w powstałym zespole projektowym, skupiając się głównie na architekturze wnętrz. Realizacje Madde Studio obejmują zarówno wnętrza prywatne, jak i publiczne wraz z projektowanymi pod indywidualne zamówienie meblami.

Instagram: https://www.instagram.com/maddestudio/

Zapytaj // naszego eksperta

Agnieszka Wichracka

Specjalista //Wyposażenie wnętrz
×

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Joanna Siarecka

Specjalista // Tekstylia, dekoracje okienne
×

Karol Gruszka

Specjalista // Tapety, sztukaterie, wykładziny, dywany
×

Krzysztof Majerski

Specjalista // Ogrzewanie, wentylacja
×

Małgorzata Lemańska

Specjalista // Meble
×

Specjalista branży oświetlenia

Oświetlenie dekoracyjne
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Katowice

ul. Porcelanowa 23

Internity Home Kraków

ul. Krakusa 11

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Praska 47, Kraków