Dom naturalnie piękny | proj. Aga Kobus STUDIO.O.

Wierzycie w miłość od pierwszego wejrzenia? Ja, z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa i pewnie z małą nutką naiwności, bezgranicznie. Tak było z tym wnętrzem zaprojektowanym przez Agę Kobus z biura projektowego STUDIO.O.  Jak zwykle nic nie zapowiadało tego, że znów wpadnę jak śliwka w kompot. Był dzień jak co dzień – robiłam to, co zwykle robi osoba obsesyjnie zakochana w architekturze i aranżowaniu wnętrz. Rzecz jasna, kartkowałam (często też scrolluję) inspirująco urządzone mieszkania. No i stało się – totalnie zanurzyłam się w przecudnym designie, gdy moim oczom ukazała się zaprezentowana w dzisiejszym wpisie aranżacja. Pierwsze, co zobaczyłam to ukochaną lampę Balloons od czeskiego brandu Brokis. Następnie – cudne przeszklenia, dzięki którym zieleń ogrodu wlewała się do wnętrza i subtelnie przypominała o nierozłącznej symbiozie człowieka z naturą. Później już było tylko lepiej. Wniosek był oczywisty – muszę pokazać Wam ten projekt. I oto słowo stało się ciałem.

Mniej znaczy więcej

Przekombinować jest bardzo łatwo, szczególnie w dzisiejszych czasach, w których okazuje się, że wszystko jest dozwolone (albo raczej tak się komuś może wydawać). Musicie jednak wiedzieć, że granica między dobrym, wyrafinowanym smakiem, a mocno przesadzonym i sztucznie aromatyzowanym, jest bardzo cienka.

Ciekawym elementem projektu jest niestandardowa lampa zaprojektowana przez Agę Kobus. Jak powstała? Jej formę wycięto w płycie mdf i od wewnątrz podświetlono. To doskonały koncept, który pokazuje, że czasami warto przekraczać granice i podążać własną drogą, nawet gdyby miało to być kosztem wykarczowania dawno zarośniętej dżungli. Tak tworzymy nowe ścieżki… designu. 🙂

Umiejętna aranżacja jest ważna również ze względu na to, że to ona ostatecznie wpływa na odbiór całego mieszkania. Ten projekt domu ma stosunkowo niewielki metraż, bo 150 m2. Odczucia wizualne są jednak zupełnie inne. Mają na to wpływ duże przeszklenie z widokiem na pięknie zaprojektowany ogród i taras (to sprawa również biura architektonicznego STUDIO.O). Dodatkowym atutem jest otwarcie się mieszkańców i architektów na… otwartą przestrzeń – strefy wydzielają tu designerskie lampy, a także różnego rodzaju podłoża: dąb przeplata się z posadzką przypominającą beton.

Duże, przesuwane okna dekorują minimalistyczne zasłony uszyte z tkanin z kolekcji Town marki Mark Alexander (odcień Silvershell).

Na rzecz optycznego powiększenia pomieszczenia działają również lustra. Spójrzcie tylko na projekt jednej z łazienek, w której zwierciadła odgrywają główną rolę i „robią” cały aranż. To one sprytnie dublują wnętrze, czyniąc je dwa razy większym i trylion razy bardziej stylowym.

 

(źródło materiału video: www.studioorganic.pl)

Projekt:Aga Kobus – STUDIO.O. (www.studioorganic.pl)
Zdjęcia:

Hanna Długosz