Dom typu nowoczesna stodoła – stylowa oaza dla rodziny

Dom typu nowoczesna stodoła, którego wnętrza zaprojektowali architekci MIKOŁAJSKAstudio, składa się z dwóch połączonych ze sobą brył zwieńczonych dachami dwuspadowymi. Nietypowa forma miała duży wpływ nie tylko na układ funkcjonalny wnętrz, ale również na aranżację. Wysokie, skośne sufity wykończone drewnianymi panelami, to luźne nawiązanie od tradycyjnej stodoły o podobnej formie. Dębowe deski stały się bazą całego wystroju. Styl panujący we wnętrzach można nazwać ciepłym minimalizmem. Ściśle określona paleta naturalnych materiałów i barw, sprawiają, że wnętrza są przestronne, jasne i przytulne. Układ funkcjonalny gwarantuje domownikom zarówno przestrzeń dla siebie, jak i doskonałe warunki do wspólnego spędzania czasu. To wszystko w połączeniu z rozciągającym się z okien widokiem sprawia, że dom stał się dla właścicieli prawdziwą oazą spokoju.

proj. MIKOŁAJSKAstudio

Dom typu nowoczesna stodoła, a w nim miks stylów | Proj.: Formea Studio

Zapraszamy do środka

Można powiedzieć, że dom składa się z dwóch segmentów, połączonych ze sobą wewnętrznym korytarzem i dużym tarasem. Hol wejściowy prowadzi w dwóch kierunkach. Pierwszy z nich to część prywatna ze strefą wellness z jacuzzi i sauną oraz sypialnia właścicieli z przestronną garderobą i łazienką. Drugi kierunek prowadzi do strefy dziennej. Poddasze zajmuje pokój córki inwestorów, a także dwa pokoje i łazienka dla gości. Strefa wejścia urządzona jest minimalistycznie. Podłogę pokrywa spiek kwarcowy w modny wzór terazzo w stonowanej szarej odsłonie. Szafka na obuwie dzięki miękkim poduchom pełni funkcję siedziska, obok którego stanęła zaprojektowana na wymiar konsola z lustrem. W pobliżu przedpokoju znajduje się niewielka toaleta. Pomieszczenie to przysporzyło architektom z MIKOŁAJSKAstudio nieco problemów, ze względu na wąskie okno na całej wysokości pomieszczenia. Jednak udało się tak zaplanować wyposażenie, aby osoba korzystająca z toalety nie odczuwała dyskomfortu spowodowanego obawą, że widać ją z zewnątrz. Jest to, przede wszystkim zasługa dość głębokiej, podwieszanej szafki, na której zamontowana została zrobiona na zamówienie, asymetryczna umywalka. Tłem dla drewna, białej ceramiki i czarnych akcentów jest efektowna tapeta.

Dom typu nowoczesna stodoła
proj. MIKOŁAJSKAstudio

Dom typu nowoczesna stodoła – część prywatna

Udając się w głąb prywatnej części domu trafimy do strefy wellnes z czteroosobowym jacuzzi i sauną fińską, które gwarantują domownikom regenerację po intensywnym dniu. Dalej umiejscowione są sypialnia właścicieli, garderoba i łazienka. W tej przestrzeni architekci z MIKOŁAJSKAstudio użyli materiałów i kolorystyki charakterystycznej dla całego projektu: naturalne dębowe drewno, miękkie tkaniny i cała gama szarości. Jedyny mocny element to fragment ściany wykończony spiekiem w wyraźny, czarno-biały, kamienny wzór. Znajdująca się obok sypialni łazienka została podzielona na dwie części za pomocą ściany z ornamentowego szkła. Architektka Ida Mikołajska wyjaśnia: „wprowadziliśmy podział na strefę kąpielową, z wanną i prysznicem, oraz toaletową z umywalką i miską wc. W pierwszej, można się wspaniale zrelaksować, leżąc w wannie, podziwiając widok rozpościerający się za dużym oknem. W drugiej mamy nieco więcej intymności.”.

proj. MIKOŁAJSKAstudio

Piętro wyżej, na poddaszu, swoje królestwo ma córka właścicieli, której pokój zajmuje znaczącą część tego poziomu domu i został zaaranżowany jak niewielkie mieszkanie. Mamy tutaj podział na strefę dzienną i nocną, prywatną łazienkę i garderobę. Również w tej części domu dominuje drewno, zarówno na podłodze, jak i na ścianach. Pojawia się też biała cegła. Jedną ze ścian, za wezgłowiem łóżka, ozdabia zaprojektowana przez MIKOŁAJSKAstudio tapeta przedstawiająca zamglony las.

Dom typu nowoczesna stodoła
proj. MIKOŁAJSKAstudio

Oddzielna część dzienna

Duża, otwarta część dzienna znajduje się w drugim segmencie domu. Bazą aranżacji tej strefy jest ciepłe drewno dębowe w jasnym odcieniu w postaci desek na podłodze oraz panelach na skośnym suficie. Wnętrze jest wysokie i doskonale oświetlone dzięki dużym oknom, w tym pełnemu przeszkleniu ściany szczytowej. Nic dziwnego, że właśnie w sąsiedztwie ogromnych okien została umiejscowiona strefa wypoczynkowa z dużą, wygodną sofą, fotelami i stolikiem kawowym z marmurowym blatem, gdyż patrzenie na niebo i drzewa jest bardzo relaksujące. Podobnie jak oglądanie filmów czy seriali, któremu domownicy równie chętnie się oddają. Ściana naprzeciw sof, na której wisi telewizor, została wykończona żłobionymi panelami, które razem z półkami tworzą ciekawą wizualnie, geometryczną kompozycję. Pod telewizorem stanęła zaprojektowana na wymiar szafka z frontem wykończonym tak samo, jak blat stolika kawowego. Paleta neutralnych szarości, miękki dywan i papierowe lampy sprawiają, że strefa wypoczynku jest ciepła i przytulna.

proj. MIKOŁAJSKAstudio

Dobry smak w kuchni

Między strefą relaksu a kuchnią stanął duży stół z wygodnymi, tapicerowanymi krzesłami dla dziesięciu osób. Uwagę przyciągają niezwykłe, szklane lampy. Jak podkreśla Ida Mikołajska: „zależało nam na dobrym oświetleniu strefy jadalnianej, jednak nie chcieliśmy wprowadzać elementu, który zakłóci całą aranżację. Dlatego Projektantka kierująca tą częścią projektu zaproponowała dwie duże, ale wizualnie lekkie lampy.”. Oprawy wykonane z dmuchanego szkła przez rzemieślników są niepowtarzalne i wyjątkowe. Granicę między kuchnią a jadalnią wyznacza podłoga. W części, gdzie jest narażona na zachlapanie i zabrudzenia, architekci z MIKOŁAJSKAstudio użyli tego samego spieku, który zastosowali m.in. w holu. W kuchni znajdują się dwa okna. Duże, we wnęce, jest osadzone na niewielkiej wysokości nad podłogą, dzięki czemu służy jako dodatkowe miejsce do siedzenia. Drugie okno zostało obudowane zabudową meblową, dzięki niemu przez większość dnia blat ze zlewem jest oświetlony naturalnym światłem. Na środku części kuchennej stanęła wyspa z płytą indukcyjną, do strony jadalni można przy niej usiąść na hokerach. Pozostałe sprzęty, takie jak zmywarka czy lodówka są ukryte za białymi frontami. Przestrzeń pod skosem po prawej stronie została przeznaczona na spiżarnię i maszynownię systemu wentyalcyjno-klimatyzacyjnego.

Kuchnia w stylu japandi – kwintesencja dobrego smaku

Dom typu nowoczesna stodoła
proj. MIKOŁAJSKAstudio

Zapytaj // naszego eksperta

Agnieszka Wichracka

Specjalista //Wyposażenie wnętrz
×

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Iwona Karwowska

Specjalista //Oświetlenie
×

Karol Gruszka

Specjalista // Tapety, sztukaterie, wykładziny, dywany
×

Małgorzata Lemańska

Specjalista // Meble
×

Sylwia Matusiak

Specjalista // Podłogi drewniane
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Katowice

ul. Porcelanowa 23

Internity Home Kraków

ul. Krakusa 11

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków