Nowoczesne mieszkanie w dawnej fabryce | Proj: 3XEL

Minimalistyczne, nowoczesne i przemyślane. Tak można opisać mieszkanie, które powstało w dawnej fabryce tytoniu. Pobrzmiewają tu echa dawnego industrialnego klimatu, ale nie wysuwają się na pierwszy plan. Przestrzeń jest przyjemna dla oka, dobrze rozplanowana  i energetyczna.

 

Mieszkanie powstało w Łodzi, w dawnej fabryce tytoniu. Zabytkowy budynek pamięta XIX wiek, Dawniej produkowano tam chusty, później – papierosy. Obecnie kompleks zyskał nowe życie dzięki deweloperowi, który przywrócił mu dawny blask. Właściciele mieszkania powierzyli projekt pracowni 3XEL, która maksymalnie wykorzystała niewielką, 40-metrową przestrzeń.

W duchu dawnej fabryki

Zastany stan deweloperski nie odpowiadał architektom, dlatego zdecydowali się dokonać zmian. Drzwi prowadzące do sypialni przeniesiono na ścianę salonu, dzięki czemu w przedpokoju pojawiło się dodatkowe miejsce. Zostało ono zagospodarowane dodatkowym regałem, nad którym umieszczono niewielkie okno, wpuszczające do pomiesczenia naturalne światło. Kolorystyczną wizytówką tej przestrzeni jest nasycona, “ceglana” czerwień, nawiązująca nieco do historii miejsca, mieszczącego się w starej fabryce z czerwonej cegły, charakterystycznej dla Łodzi. Industrialne echa można także odnaleźć w oprawach lamp na suficie oraz elementach wykonanych ze zbrojonego szkła i stali.

Minimalizm w dobrym stylu

Sypialnia jest ascetyczna, znalazło się tu tylko to, co niezbędne. Na próżno szukać tu tradycyjnej garderobianej szafy. Jej funkcję pełnią relingi, na których zawieszono również oświetlenie. Można je zawieszać nad biurkiem bądź nad łóżkiem, w zależności od bieżących potrzeb. W centrum znajduje się łóżko z metalową ramą, a po lewej – blat roboczy do pracy w domu. Ciekawym rozwiązaniem projektowym było pokrycie ściany i drzwi prowadzących do łazienki lustrem, dzięki czemu mieszkanie sprawia wrażenie o wiele większego niż w rzeczywistości.

Po drugiej stronie lustra

Ciekawym rozwiązaniem projektowym było pokrycie ściany i drzwi prowadzących do łazienki lustrem, dzięki czemu mieszkanie sprawia wrażenie o wiele większego niż w rzeczywistości.

W łazience zastosowano chłodną paletę barw. Szarości, biel i atramentowy granat tworzą harmonijną kompozycję. 

projekt: 3XL

zdjęcia: Dariusz Jarząbek

Zapytaj // naszego eksperta

Barbara Kędzierska

Specjalista // Meble
×

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków