Biel, czerń i prawdziwa domowa dżungla | Nowe życie 30-letniego budynku

Nietypowy dom ukryty w typowej miejscowości w centrum Śląska otoczony jest zieloną oazą. Tworzy ją prywatny park stworzony przez właścicieli. Ciekawa kompozycja brył budynku, zaprojektowana 30 lat temu, wymagała odświeżenia i wprowadzenia we współczesność oraz nowoczesne trendy. Architekci z pracowni MMOA zamiast ingerować w pierwotne założenia projektowe domu, postanowili podkreślić otwartą przestrzeń wewnątrz za pomocą odpowiednich materiałów, barw i wyposażenia. Dzięki nim budynek sprzed trzech dekad zyskał nowoczesną aranżację, która choć pełna prostych, geometrycznych form jest przyjemna i ciepła w odbiorze. Szczególną rolę w wykreowaniu wyjątkowej przestrzeni, odegrała natura – ta, która znajduje się na zewnątrz i „wkrada” się do środka za sprawą przeszklonych ścian oraz ta wewnątrz, gdyż w salonie znajduje się najprawdziwsza domowa dżungla. Projekt został doceniony nie tylko przez inwestorów, ale i zajął pierwsze miejsce w 12. edycji konkursu VASCO Integracja w kategorii projektów zrealizowanych.

domowa dżungla
Domowa dżungla nadaje wnętrzu wyjątkowego charakteru. | Proj.: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA; Fot. Janina Tyńska

Ulubiony grzejnik architektów, czyli bestsellerowa Niva od Vasco

Dwa plus jeden

Budynek o powierzchni 340 m2 wyróżnia charakterystyczna bryła z jedną ścianą w formie łuku. Piętro w postaci antresoli sprawia, że wnętrze domu jest przestronne i otwarte. Wrażenie to potęgują duże okna, które sprawiają, że przestrzeń jest widna, pełna naturalnego światła. Dodatkowo, przeszklone ściany zacierają granice pomiędzy tym co w środku i na zewnątrz. Architekci z pracowni MMOA zastosowali jasną i bardzo konsekwentną dla całego domu paletę barw. Na parterze, gdzie znajduje się otwarta część dzienna, dominuje duet bieli i czerni, jedynie ściana przy schodach prowadzących na antresolę została wykończona fornirem w jasnym odcieniu drewna. Stanowi to wizualne nawiązanie do tego, co czeka nas na piętrze. Na antresoli wiodącymi kolorami jest biel połączona z jasnym odcieniem drewna, a zestawienie uzupełnią czarne dodatki. Dzięki zastosowaniu palety trzech kolorów, ale w różnych konfiguracjach, aranżacja całego domu jest spójna, choć część wspólna na parterze i prywatna na górze wyraźnie się od siebie różnią.

Wnętrza black&white | Ciekawe pomysły na ponadczasową klasykę

Proj.: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA; Fot. Janina Tyńska

Domowa dżungla na parterze 

Część dzienna jest minimalistyczna, pełna prostych, geometrycznych kształtów. Podłoga na całej powierzchni została wykończona marmurowymi płytami. W części wypoczynkowej stanęły dwie wygodne, szare sofy. Wyjątkową ozdobą i jednocześnie akcentem kolorystycznym jest istna domowa dżungla wykreowana z zielonych roślin. Ten wewnętrzy ogród harmonijnie współgrająca z piękną przyrodą za oknem.

domowa dżungla
Spektakularna domowa dżungla. | Proj.: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA; Fot. Janina Tyńska

Równie elegancka i stonowana jest aranżacja kuchni i jadalni. W parze z designem idzie funkcjonalność. Dwa duże, podświetlane blaty robocze gwarantują odpowiednią ilość miejsca do przygotowywania rozmaitych potraw, a dobrze zorganizowana przestrzeń do przechowywania pomaga w utrzymaniu porządku. Zabudowa wzdłuż jednej ze ścian płynnie łączy strefę kuchni i jadalni, gdzie stanął duży okrągły stół z miejscem dla ośmiu osób. W tej przestrzeni doskonale odnalazły się grzejniki Vasco Beams, które idealnie wpisały się w wizję architektów. „Szukaliśmy modelu możliwie smukłego o prostej formie, który kompozycyjnie wpasuje się w wąski fragment ściany w sąsiedztwie podświetlanego barku oraz chłodziarki na wino” – mówi Marta Hausman-Dyląg z pracowni MMOA.

Proj.: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA; Fot. Janina Tyńska

Otwarta przestrzeń prywatna

Strefę prywatną właścicieli zorganizowano na antresoli. Znajduje się tutaj sypialnia połączona z garderobą i łazienką. Przestrzeń piętra, również zyskała otwarty układ. W porozumieniu z inwestorami, architekci postanowiliśmy wyburzyć jedną ścianę sypialni, eksponując duże łóżko z baldachimem. Zlikwidowaną ścianę zastąpili ogromnymi drzwiami przesuwnymi z jasnego forniru dębowego, który konsekwentnie pojawia się w całym domu. Biały podświetlony sufit napinany nad klatką schodową oraz zastąpienie stalowych balustrad szklanymi, transparentnymi taflami dodatkowo otworzyły przestrzeń piętra.

Proj.: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA; Fot. Janina Tyńska

Projekt autorstwa pracowni MMOA otrzymał pierwszą nagrodę w 12. edycji konkursu VASCO INTEGRACJA w kategorii projekt zrealizowany. Najlepszą realizację wyłoniono spośród przeszło 200 zgłoszeń. 


Projekt: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA
WWW: http://www.mmoa.pl/
Zdjęcia: Janina Tyńska

Źródło: OKK! PR

Zapytaj // naszego eksperta

Barbara Kędzierska

Specjalista // Meble
×

Bernadeta Zawadzka

Specjalista // Płytki
×

Iwona Karwowska

Specjalista //Oświetlenie
×

Joanna Siarecka

Specjalista // Tekstylia, dekoracje okienne
×

Krzysztof Majerski

Specjalista // Ogrzewanie, wentylacja
×

Zobacz // próbki i ekspozycję

Internity Home Warszawa

Duchnicka 3, Warszawa

Internity Home Warszawa

ul. Bartycka 24/26 (pawilon 208)

Internity Home Łódź

Wróblewskiego 19a, Łódź

Prodesigne Kraków

ul. Składowa 22, Kraków